NAJBOLJI RECEPT ZA ČUPAVCE: Slatkiš koji se pojede u DVA ZALOGAJA, još je bolji uz ovaj SASTOJAK!
IZVOR: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ - 11.02.2024 | 12:40
Postoje razne varijacije recepta, ali mnogi kažu da je ovaj najbolji.
Čupavci su popularni kolači koji potiču iz balkanske kuhinje, posebno su omiljeni u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Ovi mekani kolačići s kokosom obično se sastoje od biskvita natopljenog čokoladnim preljevom i posutog kokosovim brašnom.
Evo jednog brzog i jednostavnog recepta za pripremu čupavaca:
Za biskvit:
- 4 jaja
- 200g šećera
- 200g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 100ml mleka
- 100g otopljenog maslaca
Foto: youtube/printscreen/bokinakuhinja
Za preliv:
- 200g šećera
- 200ml vode
- 100g čokolade za kuvanje
- Kokosovo brašno za posipanje
Uputstvo:
Priprema biskvita:
- Umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu svetlija i penasta smesa.
- Dodati otopljeni maslac i mleko, pa lagano promešati.
- Postepeno dodavati brašno pomešano sa praškom za pecivo, muteći dok ne dobijete glatku smesu.
- Smesu izliti u pleh obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta ili dok biskvit ne postane zlatno smeđ.
Priprema preliva:
- U šerpu sipati šećer i vodu, pa kuvati na laganoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi.
- Dodati čokoladu za kuvanje i mešati dok se čokolada potpuno ne otopi i smesa postane glatka.
Slaganje čupavaca:
- Kad je biskvit pečen i malo se ohladio, iseći ga na kocke željene veličine.
- Svaku kocku umočiti u pripremljeni čokoladni preliv, tako da bude potpuno prekriven.
- Nakon umakanja, kocke čupavaca uvaljati u kokosovo brašno kako bi se posuli.
- Poslagati čupavce na tanjir ili poslužavnik.
Posluživanje:
- Ostaviti čupavce da se ohlade i stegnu nekoliko sati pre posluživanja.
- Ukrasiti po želji sa malo dodatnog kokosovog brašna ili čokoladnih mrvica pre posluživanja.