RECEPT ZA ORIGINALNI BOLONJEZE SOS: Ako ga tako budete napravili biće kao iz restorana, svi će tražiti JOŠ!
IZVOR: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ - 12.02.2024 | 16:40
Ljubitelji paste će obožavati ovaj recept.
Svi koji su ljubitelji paste, retko gde mogu naići na dobar bolonjeze sos. Iako su neki restorani na dobrom glasu, priprema ovog tipa testenine je retko kome jača strana. Mnogi misle da je najveća greška što se ne drže starog i originalnog recepta.
Za originalni recept za bolonjeze najbitnije je da imate kvalitetno mleveno meso i, pre svega, malo strpljenja.
Foto: youtube/printscreen/ Erren Hart
Sastojci:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 crni luk, fino iseckan
- 1 šargarepa, sitno iseckana
- 1 štapić celera, takođe sitno iseckan
- 1 čen belog luka, isceđen (u presi za beli luk)
- 350 g mlevenog junećeg mesa
- 150 ml crnog vina
- 250 ml mleka
- 400 g iseckanog paradajza iz konzerve
- nekoliko sitno iseckanih sušenih paradajza
- 350 g taljatela ili špageta
- so i sveže mleveni biber po ukusu
- iscepkani listići svežeg bosiljka
- izrendan parmezan za posluženje
Priprema:
Zagrejte ulje u velikoj šerpi. Dodajte luk, šargarepu, celer, beli luk i kuvajte na laganoj vatri, često mešajući, oko desetak minuta, dok povrće ne omekša.
Potom dodajte mleveno meso i kuvajte na srednjoj vatri, dok meso ne promeni boju, uz stalno mešanje i razbijanje grudvica drvenom varjačom u slučaju da se naprave.
Kada je meso promenilo boju, vreme je da se uspe vino, uz konstantno mešanje, i kuva se sve dok ne ispari. Zatim se dodaje mleko. Nastaviti sa kuvanjem i mešanjem, takođe dok mleko ne ispari.
Prijatno!