ZA DAN ZALJUBLJENIH JEDE SE OVA TORTA: Zovu je LJUBAVNA, kada je probate spremaćete je za SVAKU PRILIKU
IZVOR: Nevena Jakovljević - 13.02.2024 | 14:30
Za Dan zaljubljenih ova torta je obavezna!
Sutra je Dan zaljubljenih i odličan povod da ulepšate dan ovom poslasticom. Ljubavna torta, sočna i mirisna, oduševiće kako partnere tako i sve ukućane koji je probaju. Neka vam sutrašnji dan bude povod da uživate u svakom zalogaju spoja lešnika i neodoljivog fila.
Sastojci:
- 150 grama krupno mlevenih lešnika + 50 za vrh torte
- 5 jaja
- 7 kašika šećera
- 4 kašike džema po izboru
- 7 kašika brašna
- 500 mililitara mleka + 5 kašika šećera
- 2 vanilin šećera
- 250 grama margarina
- 240 mililitara hladne gazirane vode
- 120 grama šlag praha
Foto: YouTube/Kuhinja Sunčane Staze
Priprema:
Pronađite pleh dimenizija 20x30 cm stavite papir za pečenje i pospite mleveni lešnik, ali krupnije komade. Belanca odvojite od žumanaca i umitite ih sa prtohvatom soli. Postepeno dodajte pet kašika šećera dok mutite belanca. Dodajte postepeno i četiri kašike džema jednu po jednu. Sipajte dve kašike brašna i ponovo sve umutite. Oko sedam kašika fila rasporedite preko lešnika. Peći na 180 stepeni oko 15 minuta. Kada se biskvit ohladio okrenite ga naopačke.
U mleko (300 mililitara) dodajte pet kašika šećera i stavite da se kuva. U žumanca stavite dve kašike šećera i dva vanilin šećera i mutite mikserom. Postepeno dodajte 5 kašika brašna i 200 mililitara mleka. Sjedinjujte sve mikserom. Kada mleko krene da vri sklonite sa ringle i umešajte žumanca van ringle. Sipajte u "tankom mlazu" sve vreme mešajući. Vratite na ringlu da se fil kuva. Kuvajte na tihoj vatri sve dok ne postane strukture kao puding. Fil prebaciti u drugu posudu i ostaviti da se ohladi, ali mora biti prekriveno providnom folijom.
Umutite margarin sobne temperature, a postepeno dodajte fil i mutite. Ceo dobijen fil rasporedite preko zapečenih lešnika, odnosno preko kore. Poravnati. Pospite mlevenim lešnikom, oko 50 grama. Umutite šlag krem sa kiselom vodom. Stavite na vrh torte i uživajte u ovoj poslastici!
Prijatno!
BONUS VIDEO: