STARINSKI RECEPT ZA KAČAMAK: Najbolja opcija kada ne znate šta biste doručkovali, nema osobe koja ga ne voli!
IZVOR: Nevena Jakovljević - 15.02.2024 | 07:15
Tradicionalno jelo koje mnogi obožavaju.
Kačamak je jelo koje odiše tradicijom i specifičnim ukusom, a njegova priprema ne zahteva određenu veštinu i pažnju. Ukoliko se nađete u planinskim predelima, obavezno isprobajte ovo tradicionalno jelo i uživajte u autentičnom ukusu.
Sastojci:
- 1 i po litar vode
- tri kutlače belog projinog brašna
- so po ukusu
- malo sira na vrh
Foto: Shutterstock
Priprema:
Da biste napravili ukusan kačamak, potrebno je da u veći sud stavite 1,5 litara vode i dodate so po ukusu. Nakon što voda provri, postepeno dodajte belo kukuruzno brašno i pustite da se formira kupa na površini vode. Važno je da ne mešate brašno, već da napravite rupu u sredini kupe i pustite da lagano vri 20 - 30 minuta.
Jedan od ključnih momenata je da se obezbedi dovoljno vode, kako bi kačamak bio kuvan ravnomerno, a da ne bi došlo do njegovog zagorevanja. Ukoliko posle pola sata primećujete da ima previše vode u šerpi, prelijte je u drugu posudu.
Kada brašno postepeno nestane sa površine vode, možete početi sa mešanjem, koristeći manju kutlaču. Gotov kačamak prebacite na specijalnu dasku, na kojoj će se i služiti, a onda ga dekorišite sirom.
Različiti načini posluživanja kačamka
Vruć kačamak može se poslužiti na različite načine, u zavisnosti od ukusa pojedinca. Jedan od načina je da se prelije mlekom i posoli - da, dobro ste pročitali, posoljeno mleko. Takođe, kačamak možete poslužiti i sa dodatkom perca luka ili praziluka, malo aleve paprike i sira, što će mu dati poseban ukus. Još jedna varijanta je da se kačamak zagreje sa mlevenom paprikom, uz dodatak masti.