ČETIRI NAMIRNICE BIĆE OTROVNE, AKO IH DRŽITE U FRIŽIDERU: Doktorka UPOZORAVA, među njima i LUK!


IZVOR: Nevena Jakovljević - 16.02.2024 | 12:35


Doktorka tvrdi da postaju toksične kada se stave u frižider.

Foto: instagram.com/drdimplejangda
ČETIRI NAMIRNICE BIĆE OTROVNE, AKO IH DRŽITE U FRIŽIDERU: Doktorka UPOZORAVA, među njima i LUK!

Frižider je osnovni deo svake kuhinje. Zdravstvene vlasti upozorile su da određene namirnice nisu pogodne za skladištenje u frižideru, zbog mogućnosti da postanu "toksične". Specijalista i autorka za javno zdravlje, dr Dimple Jangda, rekla je na Instagramu na koju hranu treba više obratiti pažnju, prenosi "Eskpres".

Posebno je upozorila na četiri namirnice koje "postaju toksične kada ih stavite u frižider".

Ova hrana je:

  • beli luk
  • luk
  • đumbir
  • pirinač

Beli luk

- Nikada ne kupujte oguljen beli luk i stavite ga u frižider jer počinje da se formira veoma brzo. Jeste li videli kakav užasan miris ima? Uvek kupujte svež oguljen beli luk. Stavite ga samo pre nego što planirate da ga spremate, ali kad god možete izbegavajte da ga držite u frižideru.

Foto: Shutterstock

Beli luk je jedna od namirnica koju ne treba držati u frižideru

Univerzitet Kornel u SAD - u upozorava:

- Čuvanje svežeg belog luka u frižideru generalno nije dobra ideja. To je zato što su lukovice belog luka niske kiselosti, što ih čini sklonim Clostridium botulinum, poznatijem kao krivcem za botulizam. 

Luk

Ostavljanje pola luka u frižideru može biti opasno, rekla je dr Jangda. Ona je nastavila:

- Sada je luk otporan na niske temperature. Kada ga ohladite, skrob počinje da se pretvara u šećer i hvata buđ. Mnogi ljudi prave ovu grešku tako što iseku polovinu luka, skuvaju ga, a drugu polovinu drže u frižideru. Ne radite to. Počinje da sakuplja sve nezdrave bakterije u okolini i hvata buđ. 

Đumbir

Kao i beli luk i luk, đumbir je podložan buđi.

- Počinje veoma brzo da hvata buđ kada ga stavite u frižider, što je povezano sa otkazivanjem bubrega i jetre. Nemoj ga hladiti. 

Pirinač

Dr Jangda se osvrnula na nedavni trend da ljudi ostavljaju kuvani pirinač u frižideru. Ona je dodala:

- Mnogi ljudi su počeli da drže kuvani pirinač u frižideru zbog njegove otpornosti na skrob i misle da pomaže u snižavanju holesterola i šećera u krvi. Ali u stvari, pirinač je jedan od sastojaka koji najbrže hvata buđ. Ako ćete ga hladiti, ne duže od 24 sata.

NHS upozorava da nekuvani pirinač može sadržati spore Bacillus cereus, bakterije koje mogu izazvati trovanje hranom. Spore mogu da prežive kada se pirinač kuva.

Da bi se to izbeglo, preporučuje:

  • U idealnom slučaju, poslužite pirinač čim je kuvan
  • Ako to nije moguće, ohladite pirinač što je brže moguće (pojedinačno u roku od jednog sata)
  • Držite pirinač u frižideru ne više od jednog dana do ponovnog zagrevanja
  • Kada zagrevate pirinač, uvek pazite da je do kraja vruć
  • Ne zagrevajte pirinač više od jednom
  • BONUS VIDEO: