RECEPT ZA NAJSAVRŠENIJE KROFNE: Caka je da pre pravljenja OVO uradite sa brašnom, videćete koliko će biti UKUSNE!
IZVOR: M.O. - 20.02.2024 | 07:15
Svi će vam tražiti recept.
Da li ste ikada poželeli da napravite savršene krofne kod kuće, ali ste se plašili da će biti previše masne?
U nastavku vam donosimo trikove koji će vam pomoći da vaše krofne budu savršeno pečene, a da pritom ne upiju previše masnoće.
Ključna stvar krije se u tri koraka Iako u krofne dodajete kvasac, treba da dodate i pola kesice praška za pecivo - važno je dodati jer će on sprečiti nastajanje rupica u krofnama.
Kašičica rakije dodata u smesu sprečiće upijanje masnoća, baš kao i povoljna temperatura ulja. Prilikom stavljanja krofni na prženje pazite da ne preterate s količinom komada, zbog čega će temperatura ulja pasti, a krofne se neće ispeći i upiće više masnoće.
Foto: youtube/printscreen/Cook with Lilit
Veoma je važno pre svega, ovo uraditi:
Kako bi vam krofne uspele, važno je da su svi sastojci topli, tako brašno pre nego što ga umesite zagrejte u pećnici oko tri minuta na temperaturi od 20 °C
Sastojci:
- 1 kg glatkog brašna,
- dva cela jajeta,
- dva žumanceta
- 1/2 šolje šećera,
- jedna kašičica soli,
- 2 vanilin šećera,
- ½ kesice praška za pecivo,
- malo rendane korice limuna,
- 1 kašičica rakije,
- 1 dl ulja,
- 5 dl mleka,
- 1 kocka svežeg kvasca
Priprema:
U posudi zagrejte 1 dl mleka (ne sme da bude prevruće), dodajte jednu kašičicu šećera i jednu kašičicu brašna, promešajte i dodajte sveži kvasac. Ostavite da se diže. Jaja mutite sa šećerom i kašičicom soli dok ne dobijete penastu smesu, potom je dodajte u toplo brašno pomešano s praškom za pecivo.
Dodajte potom toplo ulje, kašiku rakije, izmešajte i dodajte kvasac i na kraju toplo mleko (preostala 4 dl koja su vam ostala nakon oduzetog 1 dl za smesu kvasca). Dobijenu smesu ostavite na toplom dok se ne udvostruči, potom je prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu 1 cm.
Okruglim kalupom izrezujte oblike i kada ste iskoristili celu smesu, ostavite da se dobijeni oblici uzdignu. Potom ih okrenite na drugu stranu da se i ona diže. Lonac napunite uljem i zagrejte (ulje treba da bude vrelo, nikako pregrejano, na takvo će vas upozoriti stvaranje mehurića).
Krofne sada stavljajte u zagrejano ulje i pazite da je prva strana koja se podizala okrenuta nagore. Smanjite vatru i poklopite poklopcem, nakon 20-ak sekundi uklonite poklopac i okrenite krofnu na drugu stranu da se prži, ali bez pokrivanja poklopcem (na ovaj način po sredini krofne nastaje bela crta baš poput originalnog izgleda). Špric za krem napunite pekmezom i punite krofne nakon što ste ih složili na papirnate kuhinjske ubruse.