OVO VOĆE RETKO KO PERE PRE JELA, A TO JE OBAVEZNO! Može da izazove TROVANJE i zarazi vas ovim BAKTERIJAMA
IZVOR: Nevena Jakovljević - 21.02.2024 | 13:20
Ovih sedam namirnica uvek morate oprati temeljno pre jela.
Postoje namirnice koje svi tradicionalno peremo pre jela, ali da li perete i ovu hranu?
Istraživanja kažu da bi trebalo. Povrće i voće se često mogu dodirivati u supermarketima, tako da preduzimanje koraka za temeljno čišćenje proizvoda može pomoći da se mikrobi drže podalje. Voće i povrće se takođe može zaraziti štetnim bakterijama u kontaktu sa životinjama i materijama u zemljištu ili vodi.
Jednom u kući postoje dodatni rizici od kontaminacije usled nepravilnog skladištenja i tokom pripreme hrane. Proizvodi koji se moraju dobro oprati pre jela uključuju jagode, krompir i kelj, ali to nije sve, piše "Miror".
Ashleigh Toš iz MiscleFood.com kaže da će mnogi biti iznenađeni kada saznaju da voće i povrće mogu izazvati ozbiljne bolesti ako se ne operu kako treba pre konzumiranja.
- Važno je oprati, isprati i očistiti proizvode pod tekućom vodom pre jela kako bi se sprečilo širenje prljavštine, bakterija i pesticida koji mogu da razbole ljude. Voće za koje je utvrđeno da sadrži veći nivo pesticida uključuje jagode i brusnice, tako da treba obratiti posebnu pažnju prilikom pranja. Takođe je važno osigurati da se lisnato povrće poput zelene salate i kelja pravilno opere kako bi se smanjio rizik od trovanja hranom - kaže.
Foto: Shutterstock
Sedam namirnica koje se moraju oprati pre jela
Jagode
Jagode se moraju pravilno oprati da bi se uklonila prljavština, jer su one najverovatnije voće koje sadrži moćan koktel ostataka pesticida.
Krompir
Kao korenasto povrće, krompir može da apsorbuje pesticide i klice u zemljištu.
Kelj
Lisnato povrće poput kelja povezano je sa štetnim bakterijama, uključujući e. coli i salmonelu, pa je važno da ih dobro isperite pod vodom.
Zelena salata
Obavezno operite površinu listova kada čistite salatu jer ponekad može da sadrži dovoljno mikroba da se ljudi razbole. Izbegavajte kupovinu trule ili ustajale zelene salate jer bi to mogao biti znak da nešto nije u redu sa njom.
Brusnice
Istraživanja su pokazala da brusnice često sadrže visoku koncentraciju pesticida, jer ih farmeri koriste da se otarase insekata koji napadaju voće.
Jabuke
Utvrđeno je da jabuke sadrže više pesticida, uključujući i neke u visokim koncentracijama.
Koštunjavo voće
Breskve, šljive i nektarine imaju sojeve listerije koji mogu izazvati bolest. Čvrsto utrljajte i isperite pod tekućom vodom da biste ga isprali.
BONUS VIDEO: