OVA HRANA MOŽE DA VAS OTRUJE AKO JE DUGO ČUVATE: Za jednu NAMIRNICU niste znali, držanje na HLADNOM nije spas!
IZVOR: M.O. - 25.02.2024 | 13:40
Oprez je potrebniji nego što mislite.
Iako je primamljivo iskoristiti ostatke obroka za ponovno zagrevanje, treba biti oprezan jer to može biti štetno za zdravlje. Posebno je važno izbegavati ponovno zagrevanje određenih namirnica.
Čak i najsočniji ostaci mogu kriti opasnosti, stoga je važno obratiti pažnju na sledeće namirnice:
Foto: Shutterstock
Jaja
Dr. Kanta Šelke upozorava da jaja često sadrže salmonelu. Nežno kuvanje jaja nekad ne uništi bakterije, posebno ako su ostavljena na sobnoj temperaturi duže vreme, što može dovesti do razvoja bakterija.
Cvekla
Iako azot oksid u cvekli može biti koristan za vežbanje i krvni pritisak, zagrevanje cvekle može smanjiti ove koristi. Azot oksid slabo reaguje na toplotu, što znači da redovno konzumiranje podgrejane cvekle može biti kontraproduktivno.
Krompir
Krompir može biti rizičan ako se čuva predugo na sobnoj temperaturi, jer to može podstaći rast bakterije Clostridium botulinum, koja može izazvati botulizam. Pečeni krompir umotan u foliju je posebno rizičan jer pruža idealno okruženje za rast bakterija.
Spanać
Slično kao i cvekla, spanać je bogat nitratima koji se mogu pretvoriti u azot kada se zagreju. Da biste izbegli ovaj proces, možda je bolje konzumirati spanać sirov ili lagano pržen.
Pirinač
Pirinač može biti kontaminiran mikroorganizmima poput Bacillus cereus, koji se razmnožava na sobnoj temperaturi. Važno je brzo odložiti ostatke pirinča u frižider kako bi se sprečila kontaminacija.
Piletina
Sirova piletina može sadržati salmonelu, a zagrevanje na niskim temperaturama može pogodovati rastu bakterija. Važno je temeljito skuhati piletinu i obezbediti da unutrašnja temperatura dostigne 165 stepeni kako bi se ubile štetne bakterije.
BONUS VIDEO: