BRZI UŠTIPCI KOJI NE UPIJAJU ULJE: Spolja HRSKAVI, unutra MEKANI, svi će vam tražiti recept!
IZVOR: M.O. - 26.02.2024 | 12:40
Ovaj način pripreme morate da probate.
Probali smo mnogo različitih recepata za uštipke, ali bakin recept definitivno se ističe kao najbolji i najjednostavniji! Manje je često više, a to ćete i sami osetiti kada probate ove ukusne uštipke. Ovaj starinski recept je brz, jednostavan, i najbolje od svega, testo ne upija previše ulja.
Uštipci su puni tradicionalnog šarma, mirisni, mekani, i ne ostavljaju masan osećaj. Možete ih poslužiti uz slane ili slatke priloge jer imaju neutralan ukus. Preporučujemo da napravite jednu polovinu sa kajmakom ili sirom, a drugu polovinu sa džemom i posutom šećerom u prahu. Ovi uštipci su toliko ukusni da ih možete jesti i samostalno ili uz jogurt, te je ovo savršeni doručak ili večera.
Foto: youtube/printscreen/ SUPER KELINCHAK
Uštipci koji ne upijaju ulje
Potrebni sastojci:
- 500g brašna
- 300ml vode
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 1 kesica suvog kvasca
- Ulje za prženje
Priprema:
U 500g brašna dodajte kašičicu soli i dobro promešajte.
U veću posudu sipajte 300ml mlake vode, dodajte kašičicu šećera i kesicu suvog kvasca. Dobro promešajte i ostavite da odstoji 5-10 minuta na toplom mestu da se kvasac aktivira.
Kada se kvasac aktivirao, postepeno dodajte brašno u vodu i mešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Prekrijte testo krpom ili providnom folijom i ostavite na toplom mestu da naraste.
U dublju šerpu sipajte ulje tako da uštipci mogu da plivaju prilikom prženja. Zagrejte ulje na jačoj temperaturi, a zatim smanjite na srednju pre prženja.
Uzmite dve kašike, umočite ih u ulje, i vadite testo iz posude spuštajući ga u zagrejano ulje. Kašike umočite u ulje pre svakog vađenja testa kako bi se testo lakše odvajalo.
Kada jedna strana uštipaka porumeni, okrenite ih na drugu stranu i pržite dok ne dobiju zlatno žutu boju.
Gotove uštipke izvadite iz ulja i ocedite ih na kuhinjskom papiru ili salveti kako bi se oslobodili viška ulja.
Poslužite tople uz kajmak, sir, pekmez, med, ili džem, u zavisnosti da li želite slane ili slatke uštipke. Uživajte u ukusnom domaćem obroku!