STARINSKE PENJURLIJE SA SIROM: Dobro poznat recept naših najstarijih, tako su MIRISNE I UKUSNE
IZVOR: Nevena Jakovljević - 04.03.2024 | 08:15
Bakine penjurlije morate bar jednom da spremite.
Znate li šta su penjurlije? U testo dodajte sir i savijte ga u rolnice. Potom te jastučiće od testa prelijete mašću i sirom, ali i kačkavaljem. Dobićete mekane rolnice, fino zapečene, a tako mirisne i slasne.
Sastojci:
- 1 kilogram brašna
- 2 kašičice soli
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 5 dl mleka
- rastopljena mast
- 300 grama sira
- 1 jaje
- 100 grama rendanog kačkavalja
Foto: YouTube/Zanimljivi recepti
Priprema:
U jedan kilogram brašna dodajte jednu kesicu suvog kvasca, dve kašičice soli i jednu kašičicu šećera. Potom dodajte 5 dl mleka. Sve sjedinite varjačom, a onda zamesite rukama. Sjedinte rukama testo. Potom, testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i oklagijom razvucite testo debljine jedan centimetar. Koru premazati rastopljenom mašću. U činiji sjedinite jedno jaje i 300 grama sira. Premažite time celu koru, a onda napravite rolnicu. Rolajte testo sa leva nadesno. Negde na polovini rolanja testa, presecite ga i tu završite jednu rolnicu. Drugi deo testa iskoristite za rolanje takođe, samo sa desna na levo, kao na forografiji ispod.
Foto: YouTube/Zanimljivi recepti
Rolat iseći na kvadrate srednje veličine. U pleh stavite papir za pečenje i mast koju ste rastopili (ne sve), a preko ređajte ove jastučiće punjene sirom. Panjurlije premažite rastopljenom mašću i preostalim filom od sira. Potom, pospite rendanim kačkavaljem.
Pecite na 200 stepeni dok ne porumeni.
Prijatno!