OVAKO TURCI SPREMAJU HLEB: Više liči na LEPINJE, filuju se po izboru i SVIMA se sviđaju!
IZVOR: Nevena Jakovljević - 09.03.2024 | 07:15
Recept za pravi turski hleb.
Turske lepinje ili kako to oni zovu hleb odlične su uz ćevape, kao dodatak jelu ili kao osnova za doručak. I da ih jedete samo uz jogurt, sigurno će vam se dopasti, a testo se priprema izuzetno jednostavno i lako. U nastavku pogledajte recept.
Sastojci:
- 570 grama brašna
- 400 mililitara vruće vode
- 3 grama šećera
- 5 grama soli
- 100 grama otopljnog putera
- 50 mililitara ulja
Foto: YouTube/Fast & Easy Recipes
Priprema:
U činiju sipajte prosejano brašno. U drugu činiju sipajte vruću vodu i kašiku šećera, a malo više od kašike soli. Postepeno dodajte brašno, a onda zamesite rukama. Testo formirajte u činiji, a onda prebacite na radnu površinu i oblikujte rukama. Vratite ga u činiju, pokrijte provinom folijom i ostavite tako 15 minuta. Nakon što je prošlo 15 minuta brašno prospite po radnoj površini, prebacite testo, a onda ga podelite na dva dela. Potom testo isecite na osam delova i od svakog napravite lopticu. Loptice stavite na jedan tanjir, pokrijte providnom folijom i ostavite tako još 15 minuta.
Svaku lopticu razvucite da bude kao tanka lepinjica. Potom razvucite testo što više možete. Ulje dodajte u otopljen puter. Sjedinite sve kašikom. Premažite testo koje ste razvukli samo sa jedne strane, a onda napravite tanku i dugačku rolnicu od testa. Formirajte puž od testa, a onda ga rasklagijajte kako bi bio što tanji kao na fotografiji. Potom odložite testo kada ste sve loptice formirali u puža. Nakon toga puževe rasklagijajte da budu još tanji.
Pržite na vrelom puteru sa obe strane dok ne dobije zlatnu boju.
Prijatno!
BONUS VIDEO: