AKO STE PRESOLILI JELO, NE OČAJAVAJTE: Ovaj trik će vam spasiti SVE, ne bacajte hranu!
IZVOR: Nevena Jakovljević - 09.03.2024 | 17:30
Ovo se svima bar jednom do sada desilo!
Jedan od najčešćih kulinarskih problema je presoljavanje jela. Svako je do sada upropastio bar jednom jelo, ali postoji trik kako to rešiti. Uz nekoliko načina jelo neće biti bačeno. Možda ste čuli za trik sa krompirom, ali postoji još načina kako da rešite probleme sa presoljenim jelom.
Međutim, zapravo ima nekoliko jednostavnih trikova kako možete popraviti ovu grešku i spasiti svoje jelo koje ste toliko pripremale.
Luk, šargarepa ili krompir
Ako ste presolili supu, sos ili gulaš, dodavanje cele glavice luka, šargarepe ili oljuštenog krompira može apsorbovati višak soli iz jela.
Voda ili neslan temeljac
Dodavanje vode ili neslanog temeljca takođe može pomoći u smanjenju previše soli. Za zgušnjavanje jela možete koristiti malo gustina, skroba ili bešamel sos.
Foto: Shutterstock
Jabuka
Stari, ali efikasan trik je dodavanje oljuštene jabuke u jelo kako bi apsorbovala višak soli. Nakon što je jabuka apsorbovala so, može se ukloniti pre završetka pripreme jela.
Sirće, limun ili vino
Kiselina poput sirćeta, limuna ili vina može neutralisati višak soli u jelu. Ovaj trik takođe može biti koristan ako ste previše začinili jelo paprikom ili biberom.
Neutralna pavlaka
Kada je reč o jelima sa sosom poput onih sa paradajzom, dodavanje neutralne pavlake za kuvanje može pomoći u neutralizaciji viška soli, čineći sos ukusnijim.
Korišćenje ovih jednostavnih trikova može vam pomoći da spasite presoljeno jelo i uživate u ukusnom obroku umesto da ga bacite. Probajte nešto od ponuđenog, ako vas to zadesi!