PRE PRŽENJA RIBU UVALJAJTE U OVO, A NE U BRAŠNO: Jedino se tako neće RASPADATI, korica će biti hrskava!
IZVOR: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ - 12.03.2024 | 14:40
Posle ovoga sigurno nećete više koristiti brašno.
Uskršnji post samo što nije, te će se mnogi vernici tih dana odreći raznorazne hrane. Ipak, ako ste ljubitelji pržene ribe, spremite se za ovaj recept.
Vreme je da je spremite baš onako kako treba, bez da se raspada. Iako je svima poznato da se ona pre samo pečenja stavlja u brašno, ipak, to nije nešto što je poželjno, jer samo ovaj sastojak stavljaju profesionalni kuvari.
Jedan trik će vam pomoći da ona bude još hrskavija, jednako ukusna, ali da ne upije ni kap ulja.
Foto: youtube/printscreen/ Kuhinja Sunčane Staze
U pitanju je sastojak kojim ćete zameniti brašno, a koji većina ima u svojoj kuhinji - gustin. Gustin ili kukuruzni skrob napraviće zaštitni omotač oko ribe, ona će biti hrskava, a neće imati mogućnost da upije previše ulja i bude masna.
Sastojci:
- 1 kg ribe po vašem izboru (pogodna je i morska i rečna)
- 200 gr gustina
- 3 kašičice soli
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica belog luka u prahu
- drugi začini po vašem izboru
- ulje za prženje
Priprema
Ribu isecite na komade, posolite uobičajeno i ostavite u frižideru. Ovo je najbolje da uradite dan ranije, ali može i nekoliko sati pre prženja.
Gustin stavite u činiju, dodajte jednu kašičicu soli, a onda i biber, beli luk i ostale začine po vašem izboru. Sve dobro sjedinite.
Ulje sipajte u dublju posudu, veću količinu kako bi riba „plivala“ u istom, pa dobro zagrejte.
Ribu izvadite iz frižidera, pa svako parče dobro uvaljajte u smesu od gustina i spuštajte u vruće ulje. Ukoliko je potrebno okrenite ribu nekoliko puta, kako bi se ravnomerno ispržila sa svih strana.
Prženu ribu poslužite uz krompir ili neku drugu salatu koja se ukusom slaže uz ovaj specijalitet.