MLADENČIĆI SE TRADICIONALNO SPREMAJU 22. MARTA: Znate li ko mora da ih ima na stolu kada im dođu gosti?


IZVOR: Nevena Jakovljević - 14.03.2024 | 07:15


Tradicionalno se priprema 40 kolača.

Foto: YouTube/ Mikina Kuhinja
MLADENČIĆI SE TRADICIONALNO SPREMAJU 22. MARTA: Znate li ko mora da ih ima na stolu kada im dođu gosti?

Mladenci se obeležavaju 22. marta. Tradicionalno se pripremaju kolači od brašna ili mladenčići. Simbolizuju dug i srećan zajednički život. Premazuju se medom i nude se gostima koji taj dan dođu.

Sastojci:

Za podizanje testa:

  • 50 mililitara mlake vode
  • 1 suvi kvasac
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašike brašna

Za testo:

  • 3 dl mlake kisele vode
  • 70 mililitara ulja
  • 50 grama šećera
  • 1/3 kesice cimeta
  • sok i kora limuna
  • par kapi arome vanile
  • 600 grama brašna za testo + 50 grama za posipanje
  • 1 kašičica soli

Još:

  • 150 grama meda
  • 100 grama seckanih oraha

Foto: YouTube/ Mikina Kuhinja

Priprema mladenčića

Priprema:

Prvo napravite smesu za podizanje testa. Potom prekrijte providnom folijom i ostavite 10 minuta da naraste. Smesu potom prebacite u veću posudu i sipajte sve sastojke koje ste odvojili za testo, a onda mutite dok ne dobijete smesu koja je jednaka. Ne morate odmah svo brašno ubaciti već postepeno. Stavite brašno na radnu površinu i prebacite testo kako biste ga premesili. Potom drugu činiju nauljite. Loptu od testa prebacite u nauljenu posudu i pokrijte providnom folijom, pokrijte dodatno i krpom i ostavite tako 30 minuta da naraste.

Testo rasklagijajte nakon što je stajalo.

Potom čašom vadite manje krugove. Krugove stavite u pleh na papir za pečenje. Pleh prekrijte providnom folijom i krpom, a onda nakon 20 minuta se nastavlja priprema.

Malo izdubite slamčicom sredinu. Pecite takvo testo na 180 stepeni oko 20 minuta. 

Kada su mladenčići spremni, pripremamo preliv. Sačekajte da se malo prohlade, a onda ih mažite medom i pospite mlevenim orahom.

BONUS VIDEO: