OVO JE NEKADA BIO APSOLUTNI HIT: Kada ga probate biće vam jasno ZAŠTO - ukusno i lako!


IZVOR: Nevena Jakovljević - 16.03.2024 | 07:15


Starinski čokoladni kolač.

Foto: YouTube/Jednostavna kuhinja
OVO JE NEKADA BIO APSOLUTNI HIT: Kada ga probate biće vam jasno ZAŠTO - ukusno i lako!

Jednostavan kolač obogaćen orasima i čokoladom lako se priprema, a ukusan je. Od sastojaka napravite osnovu, a onda glazuru koja daje poseban šmek kolaču.

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 4 male šoljice šećera 
  • 1 vanilin šećer 
  • 3 male šoljice ulja
  • 4 šoljice mleka 
  • 5 malih šoljica brašna
  • 2 šoljice mlevenih oraha
  • pola praška za pecivo 

Glazura:

  • 4 šoljice šećera
  • 4 kašike vode 
  • 1 vanilin šećer 
  • 5 šoljica oraha 
  • 125 grama maslaca 
  • 100 grama čokolade za kuvanje 

Foto: YouTube/Jednostavna kuhinja

Recept za kolač sa orasima i čokoladom

Priprema:

U činiji razbijete tri jaja i dodate četiri male šoljice šećera. Šoljica je otprilike kao za manju tursku kafu. Sipajte i vanilin šećer, a onda sve to dobro umutite mikserom. Mutite dok ne postane penasto i svetlo žuto. Dok mutite dodajte ulje. Zaustavite mućenje, pa onda dodajte i male šoljice mleka. Odložite posudu, a u drugu sjedinite suve sastojke. U posudu sipajte brašno i mlevene orahe. Sipajte pola praška za pecivo. Kašikom sjedinite, a onda dodajte ovo prvoj smesi. Sve zajedno umutite mikserom. Pleh dimenzija 20x30 cm malo nauljite. Izlijete smesu i pecete na 180 stepeni oko 25 minuta. Neka se podloga hladi dok spremamo glazuru. 

Priprema glazure:

U šepru sipajte šećer, šest kašika vode i jedan vanilin šećer pa sve to sjedinite kašikom. Stavite da se kuva sve dok se šećer ne otopi. Skinite sa ringle i dodajte orah. Onda dodajte i maslac i mešajte dok se sve ne otopi. Potom sipajte 100 grama čokolade i mešajte. Nakon što se sve sjedinilo kuvajte smesu još 3 minuta. Time prelijte kolač. Ohladite ga na sobnoj temperaturi. 

BONUS VIDEO: