OVO JE NEKADA BIO APSOLUTNI HIT: Kada ga probate biće vam jasno ZAŠTO - ukusno i lako!
IZVOR: Nevena Jakovljević - 16.03.2024 | 07:15
Starinski čokoladni kolač.
Jednostavan kolač obogaćen orasima i čokoladom lako se priprema, a ukusan je. Od sastojaka napravite osnovu, a onda glazuru koja daje poseban šmek kolaču.
Sastojci:
- 3 jaja
- 4 male šoljice šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 male šoljice ulja
- 4 šoljice mleka
- 5 malih šoljica brašna
- 2 šoljice mlevenih oraha
- pola praška za pecivo
Glazura:
- 4 šoljice šećera
- 4 kašike vode
- 1 vanilin šećer
- 5 šoljica oraha
- 125 grama maslaca
- 100 grama čokolade za kuvanje
Foto: YouTube/Jednostavna kuhinja
Priprema:
U činiji razbijete tri jaja i dodate četiri male šoljice šećera. Šoljica je otprilike kao za manju tursku kafu. Sipajte i vanilin šećer, a onda sve to dobro umutite mikserom. Mutite dok ne postane penasto i svetlo žuto. Dok mutite dodajte ulje. Zaustavite mućenje, pa onda dodajte i male šoljice mleka. Odložite posudu, a u drugu sjedinite suve sastojke. U posudu sipajte brašno i mlevene orahe. Sipajte pola praška za pecivo. Kašikom sjedinite, a onda dodajte ovo prvoj smesi. Sve zajedno umutite mikserom. Pleh dimenzija 20x30 cm malo nauljite. Izlijete smesu i pecete na 180 stepeni oko 25 minuta. Neka se podloga hladi dok spremamo glazuru.
Priprema glazure:
U šepru sipajte šećer, šest kašika vode i jedan vanilin šećer pa sve to sjedinite kašikom. Stavite da se kuva sve dok se šećer ne otopi. Skinite sa ringle i dodajte orah. Onda dodajte i maslac i mešajte dok se sve ne otopi. Potom sipajte 100 grama čokolade i mešajte. Nakon što se sve sjedinilo kuvajte smesu još 3 minuta. Time prelijte kolač. Ohladite ga na sobnoj temperaturi.