ORIGINALAN RECEPT ZA BOSANSKE TUFAHIJE: Kolač sa jabukama i orasima, može biti i u posnoj verziji!
IZVOR: Nevena Jakovljević - 19.03.2024 | 07:15
Mekano i kremasto - tradicionalna poslastica koju čak i deca vole.
Iako su tufahije popularne u Bosni, reč je o istočnjačkom receptu koji potiče iz Turske ili Arabije. Ipak, ova poslastica je postala poznata kao bosanska tufahija i izuzetno je cenjena među lokalnim stanovništvom. Ova poslastica je ne samo ukusna, već i zdrava i jednostavna za pripremu. Tufahije su postale deo njihovog iskustva u Sarajevu, ostavivši ih sa lepim uspomenama i novim omiljenim slatkim jelom.
Sastojci:
- 8 jabuka
- sok od jednog limuna
- 700 mililitara vode
- 900 grama šećera
- 150 grama oraha
- 50 grama maslaca
- 100 mililitara mleka
- šlag za dekoraciju
Foto: Printskri/ Kuhaj i peci youtube.com
Priprema:
Jabuke oljuštite od kore i izbušite im sredinu. Premazujte svaku jabuku sokom od jednog limuna. Potom stavite 700 mililitara vode u šepru da se kuva.
U vodu dodajte 900 grama šećera i mešajte dok se šećer ne rastopi kako treba. Ostavite da proključa. Dodajte jabuke u šećernu vodu i kuvajte tako 10 minuta. Orah stavite u blender i usitnite što više možete. U šepru na tihu vatru stavite 50 grama maslaca da se lepo otopi. Dok se maslac topi, zagrejte 100 mililitara mleka i dodajte u orahe. Nakon mleka u istu smesu dodajte i puter otopljen. Po želji dodajte još dve kašike šećera. Sve dobro izmešajte, a jabuke koje se kuvaju povremeno okrenite. Jabuke nakon 10 minuta vadite i odložite na tanjir. Filujte ih orasima do vrha. Prelijte agdom, odnosno vodom u kojoj ste te jabuke kuvali. Na vrh stavite šlag.
Uživajte u ovoj poslastici.
Prijatno!