TRI NAMIRNICE KOJE SVAKODNEVNO JEDETE SU SMRT ZA SRCE: Srbi jednu TAMANE svaki dan, a način pripreme te hrane je POGUBAN za nas!
IZVOR: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ - 16.03.2024 | 11:40
Vreme je da povedete računa.
Bolesti srca su vodeći uzrok smrti kako u drugim zemljama tako iu Srbiji. Statistike pokazuju da je veća verovatnoća da će većina rasnih i etničkih grupa u zemlji umreti od srčanih problema nego od bilo čega drugog. Međutim, postoje dobre vesti – ne morate da se pridržavate stroge dijete i da vežbate tri sata dnevno da biste održali zdravlje srca. Postoje jednostavne promene u ishrani koje mogu mnogo pomoći.
Kardiolozi i nutricionista redovno raspravljaju o tri namirnice koje treba da izbacite iz svoje ishrane što pre!
Foto: Shutterstock
Slanina
Stručnjaci se slažu da slaninu treba izbaciti iz ishrane kako bi se očuvalo zdravlje srca. Proces sušenja slanine natrijum nitritom i njen visok sadržaj natrijuma mogu podići krvni pritisak i povećati rizik od srčanih oboljenja. Takođe, sastojci koji se koriste za pravljenje slanine uključuju natrijum, zasićene masti, holesterol, policiklične aromatične ugljovodonike i heterociklične amine, a svi oni doprinose upali i oštećenju krvnih sudova.
- Način na koji se pravi slanina može dovesti do štetnih efekata na zdravlje srca - rekla je Mišel Rutenštajn, dijetetičar i nutricionista preventivne kardiologije.
Beli hleb
Beli hleb, sa visokim glikemijskim indeksom i nedostatkom hranljivih materija i vlakana u poređenju sa celim žitaricama, može dovesti do brzih skokova šećera u krvi, insulinske rezistencije i povećanja telesne težine, što sve povećava rizik od srčanih bolesti i povezanih komplikacija. Preporučljivo je jesti hleb od celog pšenice i izbegavati rafinisane ugljene hidratem, prenosi "Tasty".
- Svi rafinisani ugljeni hidrati povećavaju cirkulišuću glukozu i trigliceride. Beli hleb je lišen svih zdravih vlakana i hranljivih materija. Ostaje čisti šećer - rekao je
dr Daniel Luger.
Pomfrit
Prženi krumpirići su takođe hrana koju treba izbegavati zbog gubitka nezasićenih masti, povećanja transmasti i visokog unosa natrijuma koji je povezan sa visokim krvnim pritiskom i povećanjem srčanih bolesti.
- Kada se hrana prži, njen nutritivni sadržaj se menja, hrana gubi vodu i preuzima mast, a naročitvo u slučaju pomfrita - objasnila je Setareh-Šenas.