OVO JE NAJBOLJI PRELIV ZA PITE KOJI KORISTE PEKARI: Zbog njega je u isto vreme sočna, ali i HRSKAVA


IZVOR: Nevena Jakovljević - 19.03.2024 | 12:30


Morate znati recept za ovaj preliv.

Foto: YouTube/Aurora Recepti
OVO JE NAJBOLJI PRELIV ZA PITE KOJI KORISTE PEKARI: Zbog njega je u isto vreme sočna, ali i HRSKAVA

Svaka srpska trpeza nezamisliva je bez pite. To je naše tradicionalno, srpsko jelo, a varijacije su brojne. Ipak, ono što je važno za pitu je da ima dobar preliv. Upravo to je bitno da bi pita bila ukusna.

Pite su omiljeni specijalitet mnogih domaćica, a tajna njihovog savršenog ukusa leži upravo u prelivu koji se koristi. Bez obzira da li je u pitanju pita sa sirom, mesom, zeljem ili spanaćem, preliv igra ključnu ulogu u postizanju savršene teksture i ukusa.

Razlika između domaće i pekarske pite

Jeste li primetili da se domaće pite razlikuju od onih koje kupujemo u pekari? Tajna leži u prelivu koji se koristi. Dok pekari obično koriste jednostavan preliv, domaćice imaju priliku da samostalno pripremaju preliv prema svojim željama, što često rezultira ukusnijim pitama, piše "Krstarica".

Foto: YouTube/Uradi Sama- Ideje za kreativce

Kako da napravite preliv za pitu


Recept za preliv koji će obogatiti vašu pitu

Sastojci:

- 8 kašika brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 2 šolje mleka
- 100 ml ulja
- so
- šećer

Priprema:

1. Pomešajte malo šećera i kvasca, pa ih prelijte mlakim mlekom i promešajte.
2. Dodajte so, ulje i brašno u smesu.
3. Premažite svaku koru ovim prelivom pre nego što je filujete na uobičajen način.
4. Ukoliko vam ostane preliva, prelijte ga preko pite i ostavite da odstoji oko sat vremena kako bi se ukusi sjedinili.

Ovaj preliv će unaprediti vašu pitu, čineći je sočnijom i ukusnijom nego ikada pre.

Prijatno!

BONUS VIDEO: