LENJA PITA SA JABUKAMA: Poslastica koju svako može da napravi, veoma je JEFTINA!
IZVOR: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ - 24.03.2024 | 07:15
Lenju pitu morate da napravite ako do sada niste.
Svi znamo da za lenju pitu, popularnu starinsku poslasticu. Vrlo često ih pripremaju domaćice iz Srbije jer se veoma lako i jednostavno sprema. Pored dobrog ukusa, treba naglasiti da su sastojci za pripremu veoma jeftini i ekonomični.
Obično se pravi sa jabukama, ali može i sa višnjama, borovnicama i drugim voćem. Izgleda tako što se među dve kore stavi voće. Kroz vreme su nastale različite varijante recepata, a svaka domaćica ima tajni recept za svoju pitu.
Foto: Youtube/Recepttura
Sastojci:
- 4 jajeta
- 4 kašike šećera
- korica limuna
- 50 ml maslinovog ulja
- 30 ml mleka
- 2 šolje brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- šećer u prahu
- 700 g rendanih jabuka
- cimet
- 1 kašika griza
- šećer za jabuke
Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje, mleko, brašno sa praškom za pecivo i sve dobro izjednačiti. U podmazan pleh sipati pola testa i izravnati. Rasporediti odozgo jaguke sa cimetom i grizom. Sipati ostatak testa, prekriti jabuke i peći na 200 stepeni oko 45-50 min.
Postoji i posna varijanta
Sastojci:
Za testo:
- 2 šolje brašna
- 2 šolje griza
- 1 šolja šećera
- 1 prašak za pecivo
- šećer u prahu za posipanje
Za fil:
- 1,5 kg rendanih jabuka
- 1 šolja šećera
- 1 kašičica cimeta
- 1 limun
- 1 vanilin šećer
Priprema:
Jabuke izrendajte, pa dodajte šećer, vanilin šećer, cimet i rendanu koru limun. Promešajte i ostavite sa strane. U drugoj posudi pomešajte brašno, griz, šećer i prašak za pecivo, pa promešajte. Podelite smesu na 3 jednaka dela. U tepsiju sipajte polovinu smese, pa izjednačite. Stavite pola fila, sipajte drugi deo smese, pa opet fil i na kraju pospite treći deo smese. Pokrijte i ostavite da odstoji 10 minuta. Lenju pitu pecite na 200°C oko 40 minuta. Pospite je šećerom u prahu, pa pokrijte krpom i ostavite do sutradan. Jabuke će pustiti sok i lepše će se povezati sa testom.