ZA KONZUMIRANJE JABUKOVOG SIRĆETA KLJUČAN JE TAJMING: Jedino tako postoji šansa da SMRŠATE, evo kada se pije


IZVOR: Nevena Jakovljević - 20.03.2024 | 11:30


Doktor kaže da sirćetna kiselina u ACV efektivno podiže nivo acetata u krvi, što zauzvrat podstiče razgradnju masnih kiselina.

Foto: shutterstock
ZA KONZUMIRANJE JABUKOVOG SIRĆETA KLJUČAN JE TAJMING: Jedino tako postoji šansa da SMRŠATE, evo kada se pije

U studiji objavljenoj u BMJ Nutrition, Prevention & Health, 120 ljudi sa prekomernom težinom ili gojaznošću dobijalo je ili jabukovo sirće (ACV) ili placebo dnevno, ujutro pre obroka. Svi oni koji su primali ACV izgubili su više težine od placebo grupe, a oni koji su uzimali najviše (15 ml dnevno) izgubili su do 8 kg za 12 nedelja. Svi korisnici ACV-a takođe su imali poboljšane nivoe šećera i holesterola u krvi, rekli su istraživači predvođeni dr Ronijem Abu-Kalilom sa Univerziteta Svetog Duha u Kasliku, Liban.

- Rezultati su prilično značajni - i neočekivani. To je zato što smo oduvek mislili da postoji nešto u sirćetnoj kiselini (glavnom aktivnom sastojku u ACV) što se vezuje za ugljene hidrate kako bi smanjilo njihovu apsorpciju, ali u ovoj studiji ACV se uzimao ujutro na prazan stomak, tako da je imao potpuno različit nezavisni efekat - kaže Aidan Goggins, farmaceut i nezavisni konsultant u industriji dodataka ishrani.

- Može da poveća lučenje hormona sitosti creva, uključujući GLP-1 i PII, na isti način na koji deluju lekovi za mršavljenje kao što su Ozempic i Vegovi - dodaje, piše "Dejli mejl".

Teorija dr Jagnika je da sirćetna kiselina u ACV efektivno podiže nivo acetata u krvi, što zauzvrat podstiče razgradnju masnih kiselina i sprečava stvaranje novih masnih kiselina - potencijalno pomaže u jačanju metabolizma masti.

Foto: pixabay.com

Kako se pije jabukovo sirće za mršavljenje

Ipak, drugi stručnjaci su doveli u pitanje metodologiju studije - ne samo zato što nije prijavila šta su još učesnici jeli ili promenili u njihovom unosu kalorija.

- Ukratko, ovo zahteva oprez - rekao je Migel Anhel Martinez-Gonzales, koji je profesor preventivnog javnog zdravlja na Univerzitetu Navara u Španiji i stručnjak za ishranu i bolesti.

Na popularnost jabukovog sirćeta uticali su i slavni koji su otkrili da ga primenjuju kao što je Viktorija Bekam i Liz Hurlei.

Kako sirće utiče na mršavljenje?

Kao i kod gubitka težine, tačan mehanizam njegovog delovanja nije sasvim jasan, ali dr Jagnik veruje da je to kombinacija sirćetne kiseline, polifenola - moćnih biljnih jedinjenja sa antioksidativnim dejstvom - probiotika i enzima koji rade zajedno.

- Možete da kupite dve vrste jabukovog sirćeta (ACV) — filtriranog i nefiltriranog (koji je takođe nepasterizovan) - kaže Prija Tju, registrovani dijetetičar iz Hempšira.

- Nefiltrirana vrsta, koja je zamućena i uglavnom ima komadiće koja pluta u njoj, je ona o kojoj ljudi govore zbog zdravstvenih prednosti. Sadrži nešto što je mešavina kvasca i bakterija i nastaje kao rezultat procesa fermentacije sirćeta. Ovo je puno korisnih enzima, polifenola (antioksidansa), sirćetne kiseline - i probiotika. Probiotici se nalaze samo u majčinom sirćetu. Najjače dejstvo ima "majka" u jabukovom sirćetu, a dolazi od jabuke i ukusnija je, što je čini privlačnijom - dodaje.

Dodajte do dve supene kašike (30 ml) u 250 ml vode i pijte svaki dan (u novoj studiji, učesnici su uzimali ACV, 5, 10 ili 15 ml razblaženih u 250 ml vode pre obroka), predlaže Ejdan Gogins.

Ako ga uzmete prvo, na prazan stomak, može izazvati mučninu, a nekim ljudima izazvati žgaravicu, upozorava dr Jagnik. Ako je to slučaj, uzmite ga sa hranom.

Tju predlaže druge načine za uključivanje ACV-a u vašu ishranu, uključujući dodavanje nekoliko kašika u prelive za salatu, salate od krompira ili tunjevine. Međutim, ne zaboravite da ga dodate na kraju, jer će kuvanje sirćeta ukloniti sve njegove prednosti, kaže ona.

BONUS VIDEO: