OVU HRANU NE JEDITE KADA SE OHLADI: Mogu da postanu pravo leglo BAKTERIJA, dobro obratite pažnju!
IZVOR: M.O. - 24.03.2024 | 11:30
Ovo sigurno niste znali.
Kada je reč o navikama u ishrani, mnogi ljudi imaju različite preferencije kada je reč o temperaturi hrane. Dok neki vole da konzumiraju tople obroke, drugi uživaju i u hladnoj hrani.
Međutim, podgrevanje hrane može dovesti do gubitka nutritivnih vrednosti i promena u teksturi, ukusu i mirisu hrane.
Hladan krompir
Kao jednu od namirnica koje nikada ne bi trebalo jesti hladne, nutricionisti ističu krompire. Hladni krompir može izazvati probleme sa varenjem i izazvati bol u stomaku, dok se skrob iz krompira slabo vari kada je ohlađen. Zbog toga se savetuje izbegavanje hladnih jela od krompira.
Foto: youtube.com/andrejantic/printscreen
Rizici od konzumiranja hladnog pirinča
Još jedna namirnica koju bi trebalo izbegavati u hladnom obliku je pirinač. Hladan pirinač može postati leglo patogenih bakterija, posebno ako se dugo čuva na sobnoj temperaturi. Stoga, preporučljivo je konzumirati pirinač uvek svežeg ili ga odmah čuvati u frižideru, prenosi "Mondo".
Važnost pravilne pripreme jaja
Kuvana jaja mogu se jesti kako topla, tako i hladna, ali je ključno da budu dobro skuvana kako bi se izbegle potencijalne bakterije. Ukoliko niste sigurni u svežinu ili ispravnu termičku obradu jaja, bolje je izbeći njihovo konzumiranje u sirovom ili hladnom obliku.
Opasnosti od konzumiranja hladnog mesa i ribe
Hladno meso i riba takođe predstavljaju potencijalni rizik od razvoja opasnih mikroorganizama. Pre konzumacije, preporučuje se zagrevanje ovih namirnica kako bi se smanjila mogućnost razmnožavanja bakterija i osigurala bezbednost hrane.
Uzimajući u obzir ove savete nutricionista, važno je voditi računa o načinu pripreme i konzumiranja određenih namirnica kako bismo osigurali ispravnu ishranu i očuvali nutritivne vrednosti hrane.