MAKEDONSKA PITA SA VIŠNJAMA: Priprema se skroz drugačije od naše, preliva agdom, a koliko je tek ukusna (FOTO)
IZVOR: Nevena Jakovljević - 03.04.2024 | 07:15
Sastojke već imate kod kuće za ovu odličnu pitu.
Makedonska pita sa višnjama ne rola se kao kada pravite domaću srpsku, već izgledom liči na baklavu. Sočna je, dok u jednom redu sadrži čak oko 300 grama višanja. Preliva se sirupom koji se pravi od šećera i vode, i izuzetno je ukusna.
Sastojci:
- 500 grama kora
- tri jaja
- šolja ulja
- šolja šećera
- šolja jogurta
- 300 grama višanja
- 1 prašak za pecivo
Sirup:
- 700 grama šećera
- 1 litar vode
Foto: YouTube/prakticna zena
Sastojci:
Prvo odvojimo belanca od žumanceta. Belanca umutite mikserom, a kada postane penasto, postepeno dodajte šolju šećera. Kada se šećer rastopio, onda dodajte žumanca i jogurt. Nakon minut mućenja, dodajte i čašu ulja. Nakon toga, sipajte jedan prašak za pecivo.
Pleh nauljite malo i razmažite svuda podjednako. Ne koristimo pek papir zato što se pita preliva. Uzmite jednu koru pa stavite na polovinu, a ostatak da viri sa strane, a drugu koru stavite na drugu polovinu, isto da deo viri sa strane. Kroz sredinu stavite još jednu koru po sredini, kako ne bi puklo i sve se zalepilo. Na svaku koru stavite oko dve do tri kašike. Prvo na koru stavite fil, onda jednu koru preko, ponovo fil i tako radite dok ne potrošite polovinu kora.
Foto: YouTube/prakticna zena
Kada potrošite polovinu kora, nemojte preko fila stavljati još jednu koru već uzmite višnje i stavite preko. Potom nastavite da ređate kore, potom fil i sve tako do vrha. Ostavite malo fila za kraj. Kada ste potrošile sve kore, povucite ih ka unutra i tako je "zatvorite". Na kraju pospite pitu ostatkom fila. Pecite na 180 stepeni.
Stavite vodu da vri, kada provri dodajte 700 grama šećera i mešajte. Pita mora biti ohlađena kada se preliva.
Prijatno!
BONUS VIDEO: