PREDLOG ZA TRI SALATE ZA VASKRS: Bez njih je nezamisliva svaka praznična trpeza, a jednu do sada sigurno NISTE PROBALI
IZVOR: Nevena Jakovljević - 06.04.2024 | 07:15
Bliži nam se Vaskrs - idealna prilika da probate neku od ovih salata.
Pred nama je praznik Vaskrs, a slično Božiću i Novoj godini, trpeza je nezamisliva bez salata. Kada pomenemo praznike u Srbiji svi se prvo sete ruske salate, ali nije naodmet malo promeniti i isprobati nešto novo. Pored ruske salate, dajemo recept i za još dve koje će vam se sigurno svideti i možete ih spremati za predstojeći praznik.
Ruska salata
Sastojci:
- po 400 g krompira, šargarepe i graška
- po 300 g šunke i kiselih krastavčića
- 600 g majoneza
- 100 g kisele pavlake
- 15 g soli
- 20 g senfa (1 puna kašičica)
- 3 jaja
Foto: printscreen/youtube
Priprema:
Krompir i šargarepu očistiti pa ih zajedno staviti da se skuvaju.
Krompir neka bude krupniji, a šargarepa nešto sitnija jer njoj treba duže da se skuva od krompira. Grašak stavite posebno.
Dok se povrće kuva pomešati majonez, pavlaku, senf i so i sjediniti. Takođe naseckati krastavčiće, šunku i jaja na sitne kockice.
Skuvano povrće procediti i ohladiti. Iseckati krompir i šargarepu na kockice, pa dodati krastavcima, šunki i jajima, a zatim dodati i ohlađen i oceđen grašak. Preliti senfom, pavlakom i majonezom ili samo majonezom i ostaviti u frižideru.
Krompir salata
Sastojci:
- 1 kilogram krompira
- 1 ljubičasti luk
- 1 crni luk
- so, biber
- sirće
- ulje
Krompir skuvajte sa ljuskom. Poklopite i kuvajte dok se ne skuva oko 40 minuta. Ohlađen krompir oljuštite i iseckajte na kockice. Luk, i jedan i drugi isecite na kolutove. U činiji ređajte luk i krompir, a onda stavite so, biber, sirće i ulje po ukusu.
Foto: printscreen/youtube/Ljiljina kuhinja. Kako da dobro kuvate.
Šarena salata
Pogledajte recept za šarenu salatu.
Sastojci:
- 1 lučena paprika
- 1 crveni luk
- 1 krastavac
- 12 čeri paradajza
- mocarela
- 200 grama čajne
- svež peršun po ukusu
- 12 maslina
Preliv:
- 100 mililitara maslinovog ulja
- 1 kašika majoneza
- 3 kašike jabukovog sirćeta
- mala kašika šećera
- malo bibera, parmezana, origano i bosiljak
Foto: printscreen/youtube
Priprema:
Jedan crveni luk sitno iseckajte, a onda isto tako iseckajte i jednu lučenu papriku na kockice. Krastavac sa korom takođe isckajte na kockice. Stavite vodu da se kuva, a onda dodajte makarone. Skuvajte makarone.
Potom čeri paradajz iseckajte na polovine. Takođe, čajnu i mocarelu sitno iseckajte. Za lepši ukus isekcjate svežeg peršuna sitno.
U testeninu stavite peršun, lučenu papriku, masline, mocarelu, paradajz, čajnu, krastavac i luk. U činiji sjedinite maslinovo ulje, majonez i jabukovo sirće. U tu smesu dodajte gore navedene začine. Preliv dodajte u salatu i sve dobro promešajte.
Salata je spremna, uživajte!