BAKLAVA SA PLAZMOM: Ovo morate probati jer je stvarno PREDOBRA - osvaja ukusom!


IZVOR: Nevena Jakovljević - 05.04.2024 | 07:15


Ljubitelji baklave će ovo voleti.

Foto: YouTube/Arijeva kuhinja
BAKLAVA SA PLAZMOM: Ovo morate probati jer je stvarno PREDOBRA - osvaja ukusom!

Da li ste nekada probali baklavu sa plazmom? Svi ste sigurno bar jednom do sada jeli baklavu sa orasima, dok je ova verzija poseban nivo. Tradicionalne su uvek i na neki način posebne, ali ova je podjednako dobra kao baklava sa orasima.

Sastojci:

  • 500 grama šećera
  • 500 mililitara vode
  • 1 vanilin šećer
  • limun
  • urme
  • 100 mililitara mleka
  • 200 grama putera
  • 300 grama mlevenog keksa
  • 150 grama mlevenih oraha
  • kore za pitu (jedno pakovanje)

Foto: YouTube/Arijeva kuhinja

Recept za baklavu sa plazmom

Priprema:

U šerpu sipajte šećer i vodu, a onda mešajte dok se ne sjedini. Potom stavite na ringlu oko 5 minuta da se to rastopi. Dodajte jedan vanilin šećer i dve kriške limuna i ponovo sjedinite, a onda sklonite sa strane da se ohladi.

U činiju stavite 100 grama umri, i prelijte vrelom vodom koja nije prethodno kuvana. Ostavite tako 10 minuta, a onda izvadite košticu iz sredine. U činiju gde su urme dodajte mleko, pa sve sjedinite štapnim mikserom. Sve spojite dok ne dobijete ujednačen preliv.

Rastopite 200 grama putera, pa od rastopljenog razdvojite oko 50. U činiji sjedinite mleveni keks i mlevene orahe. Potom dodajte krem od urme. Dodajte rastopljen puter i sve sjedinite.

Na prvu koru stavite par kapljica ulja, potom drugu koru, a onda stavite nekoliko kašika fila i rolajte tanku rolnicu. Pred kraj rolanja stavite malo ulja na kraj kore i "zalepite" rolnicu kada dođete do kraja. Pravite rolnice dok ne potrošite fil. Ređajte u pleh jednu do druge. Isecite ih na željene komade.

Foto: YouTube/Arijeva kuhinja

Na ovaj način treba rolati baklavu

Pecite na 180 stepeni oko 25 minuta. Tek kada se ohladi prelijte šećerom i vodom, takođe hladnom.

Uživajte!

BONUS VIDEO: