OVO JEDITE ZA DORUČAK KAKO BISTE OSTALI VITKI: Dijetolog TVRDI da jedino tako sprečavamo GOJENJE i ubrzavamo metabolizam!


IZVOR: M.O. - 08.04.2024 | 10:30


Vreme je da obratite više pažnje na svoj doručak.

Foto: shutterstock
OVO JEDITE ZA DORUČAK KAKO BISTE OSTALI VITKI: Dijetolog TVRDI da jedino tako sprečavamo GOJENJE i ubrzavamo metabolizam!

Kako starimo, tako nam je organizam sve sporiji, pa nam se čini da sve što pijedemo se pretvara u salo. 

Američki dijetolog Melisa Mitri savetuje šta treba piti, a šta izbegavati za doručak kako biste sačuvali vitku liniju u najboljim godinama. 

Najvažnije je jesti u jutarnjim satim voće i povrće, a studija objavljena u časopisu "British Medical Journal Open" pokazala je da osobe između 35 i 69 godina čiji doručak uključuje voće i povrće, retko imaju problem sa salom na stomaku. 

Što znači da više porcija povrća i voća u toku dana smanjuje obim struka. 

Foto: Shutterstock

Nakon 50. godine je doručak najvažniji

Jutarnja kafa bez šećera 

Ako mislite da će vam veštačka zamena šećera sačuvati liniju, koju je potrebno dobiti od voća, varate se. Kada šećer stavimo u jutarnju kafu, organizam će kasnije u toku dana dodatno i duplo žudeti za dodatnim šećerom.

Analiza časopisa Kanadske medicinske asocijacije je obuhvatila oko 400.000 osoba koji su u napitke stavljali veštačke zaslađivače bar jednom dnevno i ispostavilo se da su imali probleme sa viškom kilograma, oboljenjima srca i dijabetesom.

Doručak treba da sadrži neku od sledećih namirnica: 

  • jaja, 
  • jogurt, 
  • mleko, 
  • tunjevina, 
  • pileće grudi, 
  • nemasno svinjsko meso, 
  • koštunjavo voće, 
  • ovas, 
  • sitan sir. 

Sve ovo je bogato proteinima, koji su nam preko potrebni posle 50. godine, a neophodni za održavanje zdravog metabolizma i mišića. 

Proteini će vas zaštiti i ublažiti želju za dodatnim grickalicama i hranom koja nije dobra za nas. 

Takođe, veoma je važno da vlakna ubacite u ishanu, kao što su: 

  • integralne žitarice, 
  • ovsene pahuljice, 
  • bobičasto voće, 
  • jabuke, 
  • krompir, 
  • pasulj, 
  • brokoli. 

Tokom ovog celokupnog procesa je veoma važno piti vodu, kako biste izbacivali sav višak iz organizma i ostali hidrirani tokom celog dana. 

BONUS VIDEO: