PITA ZELJANICA OD GOTOVIH KORA: Zbog sira i ovog preliva je tako SOČNA I MIRISNA - kada je spremate?


IZVOR: Nevena Jakovljević - 10.04.2024 | 07:15


Toliko ukusna pita da je morate spremati već danas.

Foto: YouTube/ Domaći Kuhar
PITA ZELJANICA OD GOTOVIH KORA: Zbog sira i ovog preliva je tako SOČNA I MIRISNA - kada je spremate?

Teško je zamisliti da neka pita nije ukusna. Hrskave kore uz sočan preliv čine pitu preukusnom, a takav je upravo i ovaj recept. Pita je jedno od omiljenih jela u našoj državi i nikada se ne izbegava. Može se pripremiti na različite načine, nije potrebno mnogo truda, a odmah dobijete savršenstvo ukusa.

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 200 mililitara ulja
  • kašika soli
  • 450 grama svežeg sira
  • 350 grama spanaća
  • 200 mililitara mineralne vode
  • 2 kašike griza
  • 500 grama gotovih kora
  • 200 mililitara pavlake za kuvanje
  • 200 mililitara vrelog mleka

Foto: YouTube/ Domaći Kuhar

Recept za pitu sa zeljem i sirom

Priprema:

U činiji razbijte četiri jaja, dodajte so i umutite ručnom mutilicom. Potom dodajte svež sir. Umutite ponovo ručnom mutilicom, pa dodajte spanać. Poželjno je da spanać bude sitno seckan. Sipajte kiselu vodu pa sve ponovo sjedinite. Da bi se smesa lepo zgusnula dodajte joj dve kašike griza. Sjedinite.

Potrebne su vam gotove kore. Potreban vam je pleh 34x22 cm. Stavite jednu koru na dno, premažite je, pa stavite još jednu preko. Potom stavite i treću koru preko, pa je premažite uljem. Na vrh te kore stavite dve kutlače smese i zagladite je. Stavite preko četiri kore, a između svake ulje. Nakon četvrte kore stavljate smesu i tako radite dok ne potrošite fil i kore. Bitno je da se pita završava korama. Pre pečenja pitu isecite na kocke.

Prelijte pavlakom za kuvanje. Pecite pola sata na 220 stepeni u rerni koja je prethodno zagrejana. Kada je pita pečena prelijte je sa 200 mililitara vrelog mleka.

Prijatno!

BONUS VIDEO: