ZA BRZO MRŠAVLJENJE TREBA JESTI U OVO VREME: Doktor kaže da je ključan TAJMING - sve po rasporedu!
IZVOR: Nevena Jakovljević - 13.04.2024 | 05:30
Otkrijte tajming obroka za gubitak kilograma! Dr Filgud kaže ključne termine!
Kada je u pitanju proces mršavljenja, jedan od ključnih faktora jeste tajming obroka. Dr Saša Plećević, poznat kao dr Filgud, ističe da je važno pridržavati se pravilnog rasporeda obroka, bez obzira na to da li je cilj gubitak kilograma ili dobijanje na težini. Preporučeni raspored obroka podrazumeva doručak u 9 sati, užinu u 12, ručak u 15, večeru oko 18 sati, uz lagani obrok poput povrćnog potaža pola sata nakon večere. Ključni su termini 9, 15 i 19 sati, uz preporuku da se legne u 22 sata i spava oko osam sati.
Pravilna ishrana kao osnova zdravog gubitka kilograma
Dr Filgud naglašava da je pravilna ishrana ključna za zdrav gubitak kilograma. Važno je biti umeren u ishrani, izbegavati prekomernu konzumaciju soli, šećera, belog brašna i masne hrane, ali povremeno uživanje u takvim namirnicama nije štetno ako se konzumira umereno. Takođe, prilagođavanje unosa hrane svojim potrebama, vođenje računa o unosu tečnosti i odlazak na spavanje u odgovarajuće vreme takođe su ključni faktori.
Foto: Shutterstock
Fizička aktivnost i pravilna priprema hrane
Fizička aktivnost igra ključnu ulogu u procesu mršavljenja, a nedovoljna fizička aktivnost može dovesti do problema poput hipokinezije. Dr Filgud ističe i važnost pravilne pripreme hrane, kao i značaj obrade poremećaja poput ortoreksije, koja se karakteriše preteranom zabrinutošću oko zdrave ishrane, piše "24 sedam".
Pravilno vreme konzumacije voća i vode
Tokom sezone voća, važno je obratiti pažnju na pravilno vreme konzumacije. Preporučuje se da se voće konzumira sat vremena pre ili tri sata nakon obroka, dok je unos vode poželjno uskladiti sa vremenom obroka radi očuvanja pravilnog varenja.
Ukupno, pridržavanje pravilnog tajminga obroka, pravilne ishrane, fizičke aktivnosti i pravilnog uzimanja voća i vode mogu biti ključni faktori za postizanje zdravog gubitka kilograma.