NAJBOLJI RECEPT ZA PRAVI SRPSKI HLEB: Nestvarno je ukusan, a priprema NIKAD LAKŠA!
IZVOR: Nevena Jakovljević - 13.04.2024 | 07:15
Domaći hleb mekan kao duša.
Ima li nešto bolje i lepše od domaćeg hleba? Definitivno ne! To najbolje znaju ljubitelji testa koji neće moći da odole ovom receptu i uživanju. U pitanju je recept za hleb koji se priprema za 45 minuta i izuzetno je jednostavan. Zahteva najviše strpljenje zbog čekanja da testo nadođe onoliko puta koliko je napisano u receptu.
Sastojci:
- 450 mililitara vode
- 8 grama suvog kvasca
- 1 kašika šećera
- 1 kašika ulja
Foto: Izvor: Printscreen/ YouTube/Aurora Recepti
Recept za pripremu hleba
Priprema:
U 50 od 450 mililitara vode dodajte dve kašike himalajske soli. U činiju gde takođe treba sipati malo vode, dodajte osam grama suvog kvasca i jednu kašiku šećera, pa ponovo sve sjedinite varjačom. Ostavite oko pet minuta da se aktivira, a onda dodajte 500 grama brašna. Nemojte dodati sve odjednom nego samo jedan deo, sjedinite varjačom, da testo bude lepljivo. Dodajte još malo brašna, pa nastavite da mesite rukama. Testo ostavite tako 15 minuta da naraste, neka bude pokriveno. Onu razmućenu so u vodi dodajte testu. Malo sjedinite i pokrijte još 20 minuta.
Nakon što je prošlo 20 minuta dodajte jednu kašiku ulja u testo. Ponovo sjedinite sve, pa ostavite opet 20 minuta. Malo razvucite testo ka gore oko dva do tri puta i ponovo ostavite oko pola sata. Ostatak brašna pospite po radnoj površinu. Prespite testo tu. Testo razvlačite tako što ćete ga preklapati. Testo treba da bude vazdušasto. Preklapajte ga na taj način dok ne potrošite ostatak brašna. Za ovaj hleb vam treba vrela šerpa sa poklopcem. Dno vrele šerpe pospite malo kukurznim brašnom. Tu prebacite testo. Pokrijte poklopcem i pecite na 200 stepeni oko 45 minuta.
Prijatno!