JELA JE PO TRI JAJA SVAKI DAN: Iznenadila se koliko se njeno telo promenilo
IZVOR: Aleksandar Novaković - 19.04.2024 | 20:38
Uz kafu, jaja su sigurno namirnica oko je se najviše lome koplja stručnjaka.
Jedni su ubeđeni da je svakodnevno konzumiranje jaja, ne samo bezbedno, već i poželjno, dok drugi smatraju da to može da izazove zdravstvene probleme.
Da bi proverila u praksi šta je istina, Džejmi Stejstis, novinarka portala The Healthy je odlučila da tokom jedne nedelje, svakodnevnoi jede po tri jaja.
– Kao i većina dece, moja naklonost prema jajima počela je u detinjstvu prvenstveno sa jednostavnim pecivom za doručak i sendvičima sa salatom od jaja. Kada sam osrasla shvatila sam da su jaja svuda, od kiša do karbonare. Poslednjih godina jaja su postala moderan toper za salate, pice i hamburgere - započela je svoju priču Džejmi Stejtis.
- Za svoj eksperiment, jela sam više od dva jaja dnevno, ponekad i tri. Rešila sam da uvek pri ruci imam tvrdo kuvana jaja jer su savršena užina bogata proteinima pre treninga ili kao užina sredinom dana. (Ako ste i ljubitelj tvrdo kuvanih jaja, Ministarstvo poljoprivrede SAD-a sugeriše da će ostati sveža nedelju dana u frižideru.). Rešila sam da nastavim da pravim omlet, fritate i kišove kao jednostavne, ali zdrave, načine da iskoristite ostatke povrća, mesa i sira - piše novinarka.
Pored njihove nutritivne vrednosti, deo privlačnosti jaja je i to što su tako jednostavna za pripremu, a ipak laka za kombinovanje s različitim ukusima.
Da bi započela nedelju dana konzumiranja jaja, Stejtis ih je pomešala sa ostacima lososa i napravila fritatu. Poslužila ju je preko rukole koja je bila lagano zalivena limunom i maslinovim uljem, a na kraju je dodala i feta sir.
Sledeći dan joj je bio naporan dok je žurila da se spakuje za put, pa je pokupila mali kiš iz lokalne pekare. Pojela je polovinu kiša sa salatom za ručak i uživala u ostacima ovog jela za doručak sledećeg jutra pre nego što je otišla na put.
Foto: Shutterstock
Na svoje veliko iznenađenje, Stejtis je primetila da joj je redovno konzumiranje obroka koji sadrže jaja i zdrave masti pomoglo da inače pravi bolje izbore kada je u pitanju nutritivna vrednost stvari koje jede. Na primer, umesto da uzme slatki mafin iz hotelskog bifea za doručak pre leta koji bi joj doneo malu nutritivnu vrednost, izabrala je da pojede dva tvrdo kuvana jaja. Ona kaže da bi je mafin verovatno ostavio gladnom nakon nekoliko sati, dok su je jaja učinila sitom dok nije došlo vreme za užinu u avionu.
Zaključak
- Jedno neočekivano (i cool) zapažanje koje sam uočila tokom nedelje u toku koje sam jela jaja svakog dana bilo je to da sam pravila bolji izbor hrane. Na primer, umesto da uzmem slatki mafin iz hotelskog bifea za doručak pre leta, koji ima malu nutritivnu vrednost, izabrala sam dva tvrdo kuvana jaja. Od mafina bih bila ubrzo gladna, a jaja su me držala sitom sve do užine - zaključila je Stejtis.