POSNA BAKLAVA SA ČOKOLADOM: Poslastica kojoj vaši ukućani neće moći da odole


IZVOR: Aleksandar Novaković - 26.04.2024 | 07:15


Ako ste ljubitelj klasične baklave, onda će vam se sigurno dopasti ova varijanta sa dodatkom čokolade.

Foto: shutterstock
POSNA BAKLAVA SA ČOKOLADOM: Poslastica kojoj vaši ukućani neće moći da odole

Baklava je tradicionalni kolač koji se pravi od 12 kora, a u ovom receptu ćemo dodati čokoladu kako bismo dobili još ukusniju poslasticu.

Sastojci:

- 12 kora za baklavu

- Za fil: 300 g mlevenih oraha, 150 g čokolade za kuvanje, 150 g posnog mlevenog keksa, 6 kašika griza, 5 kašika šećera, 150 ml vode, 100 ml ulja

- Za sirup: 500 ml vode, 500 g šećera

- Za premazivanje: 50 ml ulja, 50 ml vode

Uputstvo:

1. Zagrejte rernu na 220 stepeni.

2. U činiji pomešajte orahe, rendanu čokoladu za kuvanje, keks, griz, šećer, dodajte ulje i vodu i izmešajte da dobijete čvrstu smesu.

3. Pomešajte ulje i vodu za premazivanje kora. Premažite tom mešavinom prvu koru, stavite drugu, premažite i po ivici rasporedite 1/6 smese za fil, pa urolajte. Ponovite postupak sa svim korama.

4. Poređajte urolane kore u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok baklava ne dobije zlatnosmeđu boju.

5. Pripremite sirup - kada šećer i voda provre, kuvajte 15 minuta da se sirup malo zgusne. Ostavite sirup da se ohladi.

6. Vruću baklavu prelijte hladnim sirupom i ostavite u plehu dok se ne ohladi.

Ovaj recept će vam omogućiti da napravite sočnu, slatku i neodoljivu čokoladnu baklavu koja će oduševiti sve ukućane i goste. 

BONUS VIDEO: