LEKARI OTKRIVAJU: Prerađene namirnice mogu da nam skrate život, a OVE su najopasnije!


IZVOR: Aleksandar Novaković - 09.05.2024 | 17:43


Stalna konzumacija ultraprerađene hrane može značajno da utiče na zdravlje, i poveća rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Foto: Shutterstock
LEKARI OTKRIVAJU: Prerađene namirnice mogu da nam skrate život, a OVE su najopasnije!

Studija rađena u periodu od 30 godina analizirala je uticaj konzumiranja ultraprerađene hrane na zdravlje, koristeći podatke više od 100.000 zdravstvenih radnika u Sjedinjenim Državama.

Učesnici koji su najviše konzumirali ovu vrstu hrane imali su 4 odsto veći rizik od smrti zbog bilo kog uzroka, dok je rizik od neurodegenerativnih smrti bio povećan za 9 odsto.

Raznolikost ishrane kao ključni faktor

Doktor Mingjang Song, vanredni profesor kliničke epidemiologije i ishrane na Harvardskoj školi javnog zdravlja, ističe da je kvalitet celokupne ishrane osobe najvažniji faktor za smanjenje rizika od smrti.

- Ukupni obrazac ishrane je dominantan faktor koji određuje zdravstvene ishode. Zdrava ishrana treba da bude raznovrsna, sa što više šarenog voća i povrća i integralnih žitarica - naglašava dr Song.

Foto: Shutterstock

Preporučuje se ishrana sa što više voća

Kako izabrati zdraviju opciju?

Song ne savetuje potpuno izbacivanje ultraprerađene hrane jer je raznolika kategorija.

- Žitarice, hleb od celog zrna, na primer, takođe se smatraju ultraprerađenom hranom, ali sadrže razne korisne hranljive materije poput vlakana, vitamina i minerala. S druge strane, mislim da bi ljudi trebalo da pokušaju da izbegnu ili ograniče konzumaciju određene ultraprerađene hrane, kao što su prerađeno meso, pića zaslađena šećerom i takođe potencijalno veštački zaslađena pića - objašnjava Song.

Takođe, on preporučuje izbor hrane sa niskim nivoom aditiva i pažljivo praćenje nutritivnog sadržaja konzumirane hrane.

BONUS VIDEO: