KOLAČ GRČKE KOCKE: Najlepši spoj ORAHA, KEKSA I ČOKOLADE - može da zameni i tradicionalne slatkiše


IZVOR: Nevena Jakovljević - 11.05.2024 | 15:10


Poslastica koja ima prelep, kremast fil.

Foto: YouTube/Home Made Recipes
KOLAČ GRČKE KOCKE: Najlepši spoj ORAHA, KEKSA I ČOKOLADE - može da zameni i tradicionalne slatkiše

Kolač grčke kocke ako do sada niste probali, obavezno morate. Predivan spoj čokolade, keksa i oraha u filu maže se na domaće korice koje je takođe potrebno napraviti. U nastavku pogledajte recept za grčke kocke.

Sastojci:

  • 4 belanca
  • 4 kašike šećera  + 5 kašika šećera za žumanca
  • 4 kašike mlevenog keksa
  • 4 kašike mlevenih oraha
  • 5 grama praška za pecivo
  • 5 kašika brašna
  • 200 mililitara mleka + 500 mililitara mleka 
  • 250 grama margarina ili maslaca
  • 150 grama šećera u prahu
  • 80 grama bele čokolade
  • 80 grama mlečne čokolade
  • 100 grama keksa u komadu
  • šlag krem od čokolade

Foto: YouTube/Home Made Recipes

Recept za grčke kocke

Priprema:

Prvo je potrebno da pripremite biskvit. Odvojite belanca od žumanaca, belanca mutite uz postepeno dodavanje šećera. Umućenim belancima dodajete orahe, keks i prašak za pecivo. To sve varjačom sjedinite. Rernu zagrejte na 180 stepeni.

Prespite smesu u pleh obložen papirom za pečenje koji je 35x25 cm i lepo rasporedite. Peče se oko 12 minuta. Na isti način pripremamo i drugu koru. U žumanca dodajte brašno i pet kašika šećera. Mleko stavite da se kuva, a 200 mililitara stavite u žumanca. Kada mleko provri dodajte žumanca i mešajte da se zgusne, kada se zgusnulo skidate sa vatre. Preko stavite foliju i sklonite dok se ne ohladi.

Margarin umutite sa šećerom u prahu, a potom i ohlađeni puding. Ohlađeni puding dodajte u margarin pa onda mutite sve zajedno. Iseckajte čokoladu. Dodajte umućenom filu. Izdrobite keks i dodajte u fil pa sjedinite ponovo.

Na prvu koru stavite pola fila. Potom drugu koru i ponovo fil, a onda na vrh šlag krem od čokolade.

Stavite u frižider da se ohladi, a onda možete služiti.

Uživajte!

BONUS VIDEO: