OVO ĆE SE DESITI TELU AKO SVAKI DAN JEDETE OVSENE PAHULJICE: Jednoj grupi ljudi sigurno će SMETATI, a za varenje su FANTASTIČNE


IZVOR: Nevena Jakovljević - 12.05.2024 | 17:00


Da li ste znali šta se dešava u telu kada svakodnevno jedete ovsene pahuljice?

Foto: shutterstock
OVO ĆE SE DESITI TELU AKO SVAKI DAN JEDETE OVSENE PAHULJICE: Jednoj grupi ljudi sigurno će SMETATI, a za varenje su FANTASTIČNE

Ovsene pahuljice su omiljeni izbor mnogih, a osim što su ukusne, imaju i niz benefita za organizam. One sadrže oko 70% složenih ugljenih hidrata, visok sadržaj proteina (15%) i nezasićenih masnih kiselina, te su bogate rastvorljivim vlaknima. Pored toga, ovsene pahuljice su i izvor gvožđa, fosfora, magnezijuma, kalcijuma, cinka, vitamina B1, B6 i E. Sa 350 kilokalorija na 100 grama, ovsene pahuljice su relativno kalorične, ali zbog visokog sadržaja složenih ugljenih hidrata i vlakana, telo duže vari pahuljice, što dovodi do održavanja osećaja sitosti i sprečavanja žudnje.

Uticaj na telo pri svakodnevnom konzumiranju ovsenih pahuljica

Svakodnevno konzumiranje ovsenih pahuljica stimuliše varenje, zahvaljujući vlaknima koja nabubre u crevima, povećavajući zapreminu stolice. Takođe, ovsene pahuljice mogu poboljšati izgled kože, kose i noktiju zbog hranljivih sastojaka poput biotina, cinka, silicijuma i bakra. Takođe, vitamin B koji se nalazi u ovsenim pahuljicama jača nervni sistem i metabolizam, piše "Mondo".

Foto: pexels.com

Ovsene pahuljice su omiljeni izbor mnogih, a osim što su ukusne, imaju i niz benefita za organizam


Saveti za konzumiranje ovsenih pahuljica

Umerenost je ključna, a za apsorbovanje što više gvožđa, preporučuje se potapanje ovsenih pahuljica preko noći. Takođe, preporučuje se pravljenje muslija od ovsenih pahuljica uz dodatak orašastih plodova i voća po želji, kako bi se izbegli dodaci šećera i aditiva koji se često nalaze u gotovim mešavinama muslija. Važno je napomenuti da osobe sa celijakijom treba da izbegavaju ovsene pahuljice koje nisu označene kao "bez glutena", s obzirom na mogućnost kontaminacije glutena tokom prerade.

BONUS VIDEO: