ZAPEČEN KARFIOL IZ RERNE JE SAN SNOVA: Ne zvuči lepo, ali ukus OTKIDA, zbog ovog recepta sigurno neće biti bljutav
IZVOR: Nevena Jakovljević - 19.05.2024 | 07:15
Možda ne zvuči ukusno, ali zapečen karfiol je preukusan.
Iako možda zapečen karfiol ne zvuči ukusno, jeste. Ako pripremite na ovaj način sigurno će vam se dopasti, a šmek jelu daju začini i preliv od jaja i kisele pavlake.
Ako kupite neki veću karfiol imaćete obrok i za više od jednog ručka.
U nastavku pogledajte recept za zapečeni karfiol iz rerne u sočnom prelivu od jaja i pavlake.
Sastojci:
- 1 veliki karfiol
- nekoliko kašika prezli
- 2,5 dcl pavlake
- začinska mešavina
- crvena slatka paprika
- jedno jaje
- 150 grama kačkavalja
Foto: pixabay.com
Priprema:
Listove karfiola skinite, a onda isecite cvetove. U veću šerpu stavite vodu da vri. Zatim dodajte začinsku mešavinu po ukusu. Voda treba da bude začinjena da karfiol ne bi bio bljutav. Cvetove spuštamo okrenute na dole u vodu. Barite ih oko 10 minuta.
Vatrostalnu posudu pospite prezlama sa oko 4 kašike. Spremite preliv od jajeta i kisele pavlake, ako volite više preliva stavite više pavlake i dva jaja. Dodajte kašičicu vegete i malo bibera, ako volite. Izmutite ručnom mutilicom dok smesa ne postane ujednačena.
Karfiol stavite preko prezli, a onda malo kašikom ih razdvojite, da bi bio ukusniji. Premažite karfiol napravljenim prelivom. Na vrh narendajte kačkavalj. Pospite crvenom paprikom.
Od ogromnog karfiola možete i da napravite dva ručka.
Pecite u rerni na 200 stepeni oko 25 minuta dok ne dobije zlatnu boju. Služite dok je vruće, a ukusno je svakako i hladno.
Prijatno!