NAJLON TORTA: Jednostavna puslica koja će uspeti i početnicima, ovaj RECEPT svi obožavaju
IZVOR: Nevena Jakovljević - 21.05.2024 | 07:15
Torta koja se skoro svima dopada.
Najlon torta ne zvuči možda lepo, ali samo pogledajte fotografiju i sve će vam biti i više nego jasno. U pitanju je jednostavna puslica torta sa dva fila - jedan je čokoladni, a drugi sa krem bananicama.
Sastojci:
- 7 belanaca
- 12 kašika šećera
- kašičica alkoholnog sirćeta
Fil:
- 7 žumanaca
- 10 kašika šećera
- 120 grama skroba
- 250 grama putera
- 40 grama šlaga
- 1 litar mleka
- 10 krem banana
- 200 grama čokolade za kuvanje
Foto: YouTube/Home Made Recipes
Priprema:
Odvojite belanca od žumanaca, pa umutite mikserom dok smesa ne postane čvrsta uz dodavanje 12 kašika kristal, belog šećera. Dodajte kašiku sirćeta, po ponovo umutite mikserom. Smesa treba da bude čvrsta i da može da se zahvati kašikom, nikako da se razliva. Potreban vam je pleh 37x27 cm. Stavite u pleh papir za pečenje i izlijte koru. Peče se na 150 stepeni oko 90 minuta bez pojačavanja rerne.
U žumanca dodajte 10 kašika šećera, a onda i 120 grama skroba. Od jednog litra mleka u prethodnu smesu dodajte 150 mililitara. Ostatak mleka (još 100 mililitara ostavite za kraj) stavite u šerpu da se kuva, a žumanca mutite mikserom. Kada se mleko zagrejalo, ne da provri, dodajte žutu smesu. Sve vreme mešajte ručnom mutilicom dok je ulivate i dok se smesa ne zgusne. Kada smesa postane nalik pudingu sklonite je sa ringle i prespite u drugu, metalnu hladnu posudu. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi.
Otopite tamnu čokoladu. U žuti fil dodajte margarin i umutite mikserom.
U posebnu posudu sipajte krem šlag sa 100 mililitara hladnog mleka. Umutite mikserom. Umućen šlag krem dodajte u žutu smesu i umutite. Smesu podelite na dva dela, a u jedan deo stavite otopljenu čokoladu, u drugi deo krem bananice sitno seckane. I jedan i drugi fil odvojeno sjedinite, bez miksera već mešanjem. Na koru prvo stavite taman fil, a onda fil sa krem bananicama. Na vrh stavite umućenu slatku pavlaku, a možete i bez toga služiti tortu.
Uživajte!
BONUS VIDEO: