DOMAĆI SOK OD JAGODA JE LAKŠE SPREMITI NEGO ŠTO DELUJE: Uživaćete u ukusu, NI NALIK kupovnom!
IZVOR: Nevena Jakovljević - 17.05.2024 | 07:15
Od ove količine dobićete skoro 9 litara soka.
Da li ste nekada pravili domaći sok od jagode? Istina je da možete kupiti u prodavnici već pripremljen, ali nakon ovog mirisa koji će se širiti prostorijom, ali i zbog ukusa, sigurno ćete uživati i u pripremi. Količinu jagoda možete i smanjiti te umesto tri kilograma možete koristiti i jedan kilogram, a u nastavku vam i piše koliko čega treba smanjiti ako koristite manje ovog voća.
Sastojci:
- 3 kilograma očišćenih jagoda
- 600 grama šećera (200 grama šećera za 1 kilogram jagoda)
- 1 litar vode
- 2 limuntusa (1 za jedan kilogram jagoda)
Foto: YouTube/Recepti Online - Rizibizi food
Priprema:
Jagode operite pod vodom i očistite od peteljki. Takođe, možete iz potopiti u šerpu i posuti sodom bikarbonom, a onda nakon 15 minuta isprati vodom. Jagode je potrebno oprati u tri vode zato što ih ima dosta. Jagode ocedite od viška tečnosti, pa prvi deo voća pospite sa 300 grama šećera. Potom, preko šećera stavite ostatak jagoda i opet pospite šećerom. Ako pravite od jednog kilograma jagoda, onda vam treba 200 grama šećera. Pokrijte jagode poklopcem i ostavite tako jedan sat.
Nakon jednog sata, sipajte u jagode jedan litar vode, a onda sve umutite štapnim mikserom polako. Ako ne možete da doprete do nekih delova jagoda, ispasirajte ih ručno. Nalijte još pet litara vode i stavite da se kuva.
Na kilogram jagoda se naliva dva litra vode. Dodajte dva limuntusa. Stavite da se kuva na jačinu osam, a onda smanjite na šest. Povremeno mešajte, a gotovo je kada krene da se pravi pena. Čiste i suve flaše stavite u rernu na 100 stepeni da se greju. Prvo uz pomoć levka sipajte u svaku flašu po malo da se napari, a onda se vratite da sipate ostatak. Od ove količine dobićete skoro 9 litara soka. Pokrijte ćebetom i ostavite tako ušuškano da se hladi. Otprilike tako neka stoji pola dana i celu noć.
BONUS VIDEO: