IMA LI ŠTA BOLJE? Vruće kiflice sa sirom, slaninom i mladim lukom


IZVOR: Aleksandar Novaković - 24.05.2024 | 07:15


Šta ima bolje od vrućih, tek ispečenih kiflica. A tek kombinacija sira, mladog luka i slanine... Zvuči sjajno, zar ne?

Foto: shutterstock
IMA LI ŠTA BOLJE? Vruće kiflice sa sirom, slaninom i mladim lukom

Mekane kiflice sa sirom, slaninom i mladim lukom predstavljaju savršenu kombinaciju ukusa koju je lako napraviti. Evo kako da pripremite ove ukusne zalogaje.

Sastojci: 

  • 20 g kvasca 
  • 2 kašičice šećera 
  • 1/2 l toplog mleka 
  • 1 kg brašna 
  • 2 kašičice soli 
  • 1 čaša ulja 

Za punjenje:

  • 250 g feta sira 
  • 150 g slanine 
  • 2 veze mladog luka

Za premazivanje:

  • 1 jaje 
  • susam ili kim 
  • 200 g putera 

Priprema:

U šerpi izmrvite feta sir, pa dodajte seckani mladi luk, kao i seckanu proprženu slaninu. Sve lepo sjedinite. U šerpi zagrejte mleko, ali nemojte da sačekate da proključa. Treba da bude toplo. Zatim ga sipajte u posudu i dodajte šećer, kao i mrvljeni kvasac. Dobro promešajte i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. Zatim postepeno dodajte prosejano brašno, so i sipajte ulje.

Umesite mekano testo, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe nekih sat vremena. Nakon toga podelite testo na 5 delova, pa oblikujte loptice. Uzmite jednu lopticu i razvucite u obliku kruga. Ostale loptice pokrijte krpom. Zatim isecite trouglove i nafilujte sirom sa slaninom i mladim lukom.

Urolajte i poređajte na pleh koji ste obložili pek papirom. Premažite umućenim jajetom, pa pospite susamom ili kimom. Na svaku kiflicu stavite parče putera i pecite u zagrejanoj rerni na 250°S nekih 20 minuta, pa izvadite i ostavite da upiju puter.

BONUS VIDEO: