OVA DVA SRPSKA JELA SU MEĐU 100 NAJBOLJIH U EVROPI: Domaća hrana POBEDILA, na zavidnoj poziciji! (FOTO)
IZVOR: Nevena Jakovljević - 21.05.2024 | 11:24
Na prestižnom gastronomskom sajtu Tejst Atlas na 11. i 12. mestu nalaze se dva srpska specijaliteta.
Poznata po svom gostoprimstvu i ukusnoj hrani, Srbija je ovoga puta ponosna na dva srpska specijaliteta koji su se našli na visokim pozicijama na listi 100 najboljih jela u Evropi, objavljenoj na prestižnom gastronomskom sajtu Tejst Atlas. Na 11. mestu našao se petrovački kulen, dok je odmah iza njega, na 12. poziciji, zauzeo svoje mesto miročki sir.
Petrovački kulen - pikantno gastronomsko nasleđe
Petrovački kulen, poznat i kao slovački kulen ili Petrovska klobasa, predstavlja domaći kulen sa oznakom geografskog porekla, proizveden u opštini Bački Petrovac. Ovaj kulen predstavlja kulturno i gastronomsko nasleđe slovačkog stanovništva koje već vekovima živi u okolini Bačkog Petrovca. Ono što čini specifičnost Petrovačkog kulena jeste upravo ukus i aroma koje dolaze od visokokvalitetnih sirovina i mešavine začina, među kojima se ističu domaća crvena ljuta paprika i kim. Glavni sastojci ovog specijaliteta su svinjsko meso buta, masno tkivo, ljuta paprika, kim i so.
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap
Miročki sir - ukusna tradicija i autentičnost
Miročki sir, proizvod koji se pravi od punomasnog kravljeg mleka, sa dodatkom ovčijeg ili kozjeg mleka za teksturu, proizvodi se isključivo u oblasti Đerdapa, na planini Miroč, po kojoj je dobio ime. Ovaj sir predstavlja duboko ukorenjen deo kulture miročkog kraja, gde su ga seljaci pravili za sebe, a pastiri nosili kao obrok dok čuvaju stado. Sveži miročki sir je tretiran kao povremena poslastica i ljudi su uživali u njemu okupljeni oko vatre, pekući ga na otvorenom plamenu. Njegova tekstura ga čini savršenim za pravljenje raznih pita i gibanica, a najbliži je poznatom grčkom halumi siru, zbog čega ga mnogi smatraju njegovim bliskim rođakom, piše "Kurir".
Foto: Printscreen/Youtube/JutarnjiBGHronikaRTS
Ovi srpski specijaliteti, sa svojom autentičnošću i bogatom tradicijom, predstavljaju pravo blago nacionalne kuhinje i dokaz su da se kvalitet i ukus prepoznaju i van granica naše zemlje. Njihovo mesto na evropskoj gastronomskoj listi potvrđuje da su srpska jela nešto što svakako vredi probati i uživati u njihovim jedinstvenim ukusima.