NEODOLJIVA ŠIRLI TEMPL TORTA: Čokoladna fantazija za sva čula!
IZVOR: Aleksandar Novaković - 26.05.2024 | 09:15
Širli Templ, slavna glumica i kasnije diplomata, ostavila je neizbrisiv trag u svetu filma i kulture.


Međutim, malo je poznato da je njen uticaj prešao granice filmskog platna i proširio se čak i na kulinarski svet. Inspirisan njenim imenom, nastala je popularna Širli Templ torta - slatki omaglašavajući klasik koji će oduševiti vaše čulo ukusa.
Kada je reč o ovoj slatkoj poslastici, ključ je u pažljivoj pripremi i strukturi koja joj omogućava da potraje i do nekoliko dana.
Recept za ovu tortu obuhvata nekoliko koraka, ali je svaki od njih vredan truda.
Sastojci:
Kore:
- 7 celih jaja
- 140 gr šećera kristal
- 100 gr čokolade za kuvanje
- 140 gr pečenih, mlevenih lešnika
Fil:
- 4 cela jajeta
- 160 gr šećera kristal
- 150 gr čokolade za kuvanje
- 200 gr putera ili margarina
Priprema:
- Fil: Umutiti dobro jaja sa šećerom i kuvati na pari. Pri kraju dodati čokoladu i skuvati do kraja. Ostaviti fil da se hladi, dok se korice ispeku.


Foto: Shutterstock
- Kore: Umutiti žumanca sa šećerom. Dodati istopljenu čokoladu, izmešati, pa dodati lešnik i još jednom sve izmešati. Posebno umutiti belanca u čvrst sneg, pa dodavati kašiku po kašiku u prethodno umućenu smesu i polako ručno mešati, da se sastojci sjedine. Od ove smese ispeći četiri korice u okruglom plehu, prečnika 24 cm.
Kada se fil ohladio, dodavati ga po malo u umućen puter, sve vreme muteći mikserom. Tortu celu nafilovati filom i posuti mlevenim lešnicima.
Ovaj recept je za jednu manju okruglu tortu, koja je idealna za 12-14 osoba. Ukoliko želite klasičnu veličinu torte, preporučuje se dupliranje sastojaka.