POMOĆ PRIJATELJA: Ako želite da paprika raste kao iz vode, pored nje posadite OVU biljku!


IZVOR: Aleksandar Novaković - 29.05.2024 | 22:31


Letnja ishrana se ne može zamisliti bez paprika, a zanimljivo je pogledati s kojim vrstama povrća se paprika najbolje slaže u bašti.

Foto: Shutterstock
POMOĆ PRIJATELJA: Ako želite da paprika raste kao iz vode, pored nje posadite OVU biljku!

Nijedna bašta se ne može zamisliti bez paprike. Međutim, ako želite da njen rod bude što veći, morate da vodite računa i koje biljke pored nje sadite.

A ako ne želite da upropastite rod paprike, stručnjaci kažu da nikako uz nju ne smete da sadite krompir i kupus.

Paprika neizostavan sastojak mnogih jela i zimnica. Paprika je jedno omiljenih povrća na našem podneblju. Bez nje skoro da ne može da se zamisli trpeza.

Paprika u ishrani

Leti se jede u svežem obliku, u salatama, kao i u raznim jelima, a zimi i pripremljena u zimnici. Zato svako ko gaji povrće, sadi i papriku.

Foto: Shutterstock

S kojim povrćem se paprika nikao ne slaže

Paprika i njeni saborci u bašti

Kako bi paprika rađala više, stručnjaci savetuju da je posadite pored biljaka kao što su paradajz, spanać, blitva, patlidžan, kukuruz, pasulj, tikvice, krastavac, grašak, zelena salata, crni i beli luk, rotkvice, šargarepa, cvekla, začinsko bilje poput bosiljka, mirođije, origana, majčine dušice, ruzmarina, nane i peršuna.

Paprika i njene neprijateljske biljke

Paprika jedino ne podnosi društvo krompira, kupusa (kao što su karfiol i brokoli) i komorača. Sve štetočine koje napadaju krompir, vole i paprike, pa će i njih napasti.

Paprika voli blago kiselo zemljište, dok kupusu odgovara alkalno, a komoračev koren ispušta specifičnu hemikaliju koja šteti svim biljkama u njegovoj blizini, pa je najbolje saditi ga u posebnim saksijama.
 

BONUS VIDEO: