BAJADERA TORTA ĆE VAS OBORITI S NOGU: Poslastica čarobnog ukusa
IZVOR: Aleksandar Novaković - 06.06.2024 | 07:15
Kada su u pitanju slatkiši, bajadere definitivno spadaju u omiljene poslastice mnogih ljubitelja kolača.
Ovaj recept za bajadera tortu je idealan za sve koji vole kremaste kolače sa bogatim ukusom čokolade i lešnika. Priprema ove poslastice zahteva malo truda, ali se svaki trenutak uložen u pripremu isplati kada se zasladite ukusnim zalogajem.
Sastojci:
Kore – sve 3:
- 9 jaja
- 9 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 3 kašike kakaa
- 10 gr praška za pecivo
- 100 ml ulja
Fil:
- 300 gr mlevenog keksa
- 300 ml toplog mleka
- 250 gr margarina ili maslaca
- 150 gr šećera u prahu
- 150 gr pečenog, mlevenog lešnika
Glazura:
- 100 ml slatke pavlake
- 100 gr crne čokolade
Priprema:
Prvo je potrebno razdvojiti belanca od žumanaca i ulupati belanca u čvrstu penu uz postepeno dodavanje šećera. Nakon toga, dodavati jedno po jedno žumance i ulje u mlazu. Zatim, potrebno je prosejati brašno, kakao i prašak za pecivo i dodati masi od jaja, nakon čega se sve izmeša.
Foto: shutterstock
Smesu treba istresti u obložen pleh od 26cm i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni. Kore se peku oko 30 minuta, a nakon pečenja se ohlađene kore preseku na 3 dela.
Slaganje i dekoracija:
Keks se prelije toplim mlekom i izmeša, nakon čega se posebno umuti maslac sa šećerom u prahu, dodaju mu se mleveni lešnik i keks, i sve zajedno se umuti.
Zatim se kora koja je prethodno poprskana mlekom premaže trećinom fila i tako se postupak ponavlja još 2 puta. Kada se torta malo stegne, na nju se nanosi fil odgore, a zatim se pravi glazura od vrele slatke pavlake i čokolade koja se prohladi i prelije preko torte.