KAKO SE PRAVILNO KUVAJU JAJA: Da li treba da ih stavite u hladnu ili proključalu vodu?


IZVOR: Aleksandar Novaković - 06.06.2024 | 18:33


Iako deluje kao prosta stvar, kuvanje jaja ponekad može da se pretvori u nepotreban problem.

Foto: Shutterstock
KAKO SE PRAVILNO KUVAJU JAJA: Da li treba da ih stavite u hladnu ili proključalu vodu?

Čuvana kuvarka Meri Frensis Kenedi Fišer, poznata po svojim originalnim receptima, ostavila nam je vredne savete o kuvanju jaja. Njene knjige su pune trikova o pripremi hrane, a posebno se ističu dve metode za savršeno skuvana jaja.

Naravno, svako ima svoj omiljeni metod za kuvanje jaja, ali ništa vas ne košta da isprobate predloge Fišerove.

Prva metoda: Hladna voda pre kuvanja

Prvi korak je da jaja prelijete hladnom vodom pre nego što ih stavite u kipuću vodu. Ringla treba da bude podešena na srednju jačinu, a jaja se mogu ostaviti da se kuvaju koliko god želite. Iako može delovati da je ovaj proces duži, jaja će se skuvati jednako brzo kao i kada voda odmah ključa.

Foto: shutterstock

Temperatura vode je najvažnija

 

Druga metoda: Brzo zagrevanje vode

Ova tehnika podrazumeva da u šerpu sipate hladnu vodu, uronite jaja i zatim brzo zagrejete vodu. Čim provri, jaje je skuvano. Iako su ove metode naišle na mnoge pohvale, navela je jedan mali nedostatak - teže je očistiti ljusku sa jaja.

Meri Frensis Kenedi Fišer je istakla da se jaja na ove načine skuvana odlikuju savršenim skuvanim žumancetom.

Ove metode su postale popularne među ljubiteljima kuvanih jaja, a mnogi tvrde da su rezultati zaista fantastični. Ukoliko želite da se oprobate u pripremi savršeno skuvanih jaja, preporučujemo da isprobate jednu od ovih tehnika i uživate u ukusnom obroku.

BONUS VIDEO: