PO BAKINOM RECEPTU: Čarobne ledene kocke za vrele dane


IZVOR: Republika - 10.06.2024 | 18:00


Ledene kocke, sa svojom kremastom teksturom i bogatim ukusom, predstavljaju pravu poslasticu za sve ukućane.

Foto: Dieter Heinemann / Westend61 / Profimedia
PO BAKINOM RECEPTU: Čarobne ledene kocke za vrele dane

Ovaj kolač ima dugu tradiciju u našim domovima, gde su ga naše bake i mame često pripremale, ne samo za posebne prilike, već i kao omiljeni dezert za svakodnevno uživanje.

Sastojci:

Za krem:

  • jedan litar mleka
  • 80 grama gustina
  • 80 grama brašna
  • 200 grama šećera
  • 250 grama putera ili margarina

Za koru:

  • četiri jaja
  • 100 grama šećera
  • 80 grama brašna
  • pola kesice praška za pecivo
  • 25 grama kakaa

Sirup za zalivanje kore:

  • 250 mililitara vode
  • 100 grama šećera

Priprema:

Prilikom pripreme ove poslastice, prvo se kreće sa pripremom kreme. U posudu sa brašnom dodajemo gustin i šećer, a zatim dodajemo deo hladnog mleka i dobro promešamo da bi se izbegle grudvice.

Nakon toga, ostatak mleka stavljamo da proključa, sklanjamo sa šporeta, dodajemo smesu od brašna i ponovo stavljamo na šporet. Uz stalno mešanje kuvamo krem dok ne postane gust, nakon čega se prekriva providnom folijom i ostavlja da se ohladi.

Foto: Shutterstock

Neodoljiva poslastica

Za koru je potrebno odvojiti belanca od žumanaca, a zatim umutiti belanca u čvrst sneg, dodati šećer, pa postepeno dodavati žumanca i mutiti ih mikserom. Nakon toga, dodajemo brašno, prašak za pecivo i kakao, te sve ručno sjedinjujemo da bismo dobili ujednačenu smesu.

Smesu sipamo u podmazan i brašnom posut pleh i pečemo 20 minuta u zagrejanoj rerni na 190 stepeni. Kada je kora pečena, izvadimo je iz rerne i ohladimo na sobnoj temperaturi.

Priprema sirupa i glazure

Nakon što se kora ohladila, sledi priprema sirupa za koru. U šerpu sipamo vodu i šećer i zagrevamo dok ne provri. Hladnu koru prelijemo vrućim sirupom.

Takođe, umutimo mikserom puter ili margarin sobne temperature i postepeno ga dodajemo u krem, nastavljajući sa mućenjem. Gotov krem nanosimo na koru i dobro poravnavamo.

Hlađenje i serviranje

Kolač ostavljamo da se ohladi, a zatim pripremamo glazuru. Čokoladu sa uljem topimo na pari, a kada se malo prohladi, nanosimo je preko krema. Pre sečenja i serviranja, kolač mora da se ohladi najmanje četiri sata, a najbolje bi bilo da ga ostavite preko noći u frižideru. 

BONUS VIDEO: