PO BAKINOM RECEPTU: Čarobne ledene kocke za vrele dane
IZVOR: Republika - 10.06.2024 | 18:00
Ledene kocke, sa svojom kremastom teksturom i bogatim ukusom, predstavljaju pravu poslasticu za sve ukućane.
Ovaj kolač ima dugu tradiciju u našim domovima, gde su ga naše bake i mame često pripremale, ne samo za posebne prilike, već i kao omiljeni dezert za svakodnevno uživanje.
Sastojci:
Za krem:
Za koru:
- četiri jaja
- 100 grama šećera
- 80 grama brašna
- pola kesice praška za pecivo
- 25 grama kakaa
Sirup za zalivanje kore:
- 250 mililitara vode
- 100 grama šećera
Priprema:
Prilikom pripreme ove poslastice, prvo se kreće sa pripremom kreme. U posudu sa brašnom dodajemo gustin i šećer, a zatim dodajemo deo hladnog mleka i dobro promešamo da bi se izbegle grudvice.
Nakon toga, ostatak mleka stavljamo da proključa, sklanjamo sa šporeta, dodajemo smesu od brašna i ponovo stavljamo na šporet. Uz stalno mešanje kuvamo krem dok ne postane gust, nakon čega se prekriva providnom folijom i ostavlja da se ohladi.
Foto: Shutterstock
Za koru je potrebno odvojiti belanca od žumanaca, a zatim umutiti belanca u čvrst sneg, dodati šećer, pa postepeno dodavati žumanca i mutiti ih mikserom. Nakon toga, dodajemo brašno, prašak za pecivo i kakao, te sve ručno sjedinjujemo da bismo dobili ujednačenu smesu.
Smesu sipamo u podmazan i brašnom posut pleh i pečemo 20 minuta u zagrejanoj rerni na 190 stepeni. Kada je kora pečena, izvadimo je iz rerne i ohladimo na sobnoj temperaturi.
Priprema sirupa i glazure
Nakon što se kora ohladila, sledi priprema sirupa za koru. U šerpu sipamo vodu i šećer i zagrevamo dok ne provri. Hladnu koru prelijemo vrućim sirupom.
Takođe, umutimo mikserom puter ili margarin sobne temperature i postepeno ga dodajemo u krem, nastavljajući sa mućenjem. Gotov krem nanosimo na koru i dobro poravnavamo.
Hlađenje i serviranje
Kolač ostavljamo da se ohladi, a zatim pripremamo glazuru. Čokoladu sa uljem topimo na pari, a kada se malo prohladi, nanosimo je preko krema. Pre sečenja i serviranja, kolač mora da se ohladi najmanje četiri sata, a najbolje bi bilo da ga ostavite preko noći u frižideru.