PROGRAMIRANJE MOZGA: Naučnici konačno utvrdili zbog čega nas toliko privlači nezdrava hrana!


IZVOR: Aleksandar Novaković - 13.06.2024 | 16:32


Jedna od najvećih misterija vezanih za prejedanje nezdravom hranom jeste kako tačno naše telo reaguje na ovu vrstu hrane.

Foto: Shutterstock
PROGRAMIRANJE MOZGA: Naučnici konačno utvrdili zbog čega nas toliko privlači nezdrava hrana!

Naučnici su istraživali ovu vezu i došli do zanimljivih otkrića. Kada konzumiramo hranu bogatu šećerom, mastima i solju, naše telo proizvodi hormon zadovoljstva.

Masti i šećer aktiviraju različite puteve između creva i mozga, što objašnjava zašto nezdrava hrana može biti tako neodoljiva.

Oslobađanje dopamina kao nagrada

Naučnici su koristili najsavremeniju tehnologiju za direktno mapiranje neurona masti ili šećera u sistemu vagusnog nervnog sistema i otkrili da oba tipa neurona izazivaju oslobađanje dopamina u centru za nagrađivanje smeštenom u mozgu.

Ovaj proces prenosi informacije o konzumiranoj hrani direktno u mozak, utičući na naš apetit.

Foto: Shutterstock

Tajna se krije u crevima

 

Programiranje mozga

Ovo otkriće baca novo svetlo na razumevanje zašto dijete tako često ne uspevaju. Ljudski mozak može biti suptilno programiran da traži kombinacije sa visokim sadržajem masti i šećera, bez obzira na trud osobe da se zdravo hrani.

Naučnici se nadaju da će ovo istraživanje pružiti nadu za razvoj strategija i tretmana protiv gojaznosti. Regulisanje sistema nagrađivanja creva i mozga moglo bi da ponudi novi pristup suzbijanju nezdravih navika u ishrani.

Ova otkrića predstavljaju značajan korak ka boljem razumevanju mehanizama koji stoje iza prejedanja nezdravom hranom i pružaju nove mogućnosti za razvoj efikasnih tretmana.

BONUS VIDEO: