ZAPEČENE TIKVICE IZ RERNE U BEŠAMEL SOSU: Sočno i kremasto jelo koje se može jesti za sve obroke
IZVOR: Nevena Jakovljević - 17.06.2024 | 07:15
Kada nemate ideju šta biste pripremali porodici, spremite ovo.
Kada nemate ideju za ručak ili večeru, nemojte da zaboravite na ovaj recept. Punjene tikvice mlevenim mesom i zapečene u rerni osvojiće sva vaša čula. Pred vama je recept za najjednostavniju pripremu do sada. Tikvice možete puniti i nekim drugim sastojcima, svakako nećete pogrešiti, a kombinacije su razne.
U nastavku pogledajte recept za zapečene punjene tikvice.
Sastojci:
- 4 manje tikvice
- 400g mlevenog mesa
- 1 glavica crnog luka
- so
- biber
- suvi začin
- 50 g pirinča
- ulje za prženje
Bešamel sos:
- 30 g putera
- ulje
- 2 kašike brašna
- 400 ml mleka
- so
- biber
- suvi začin
- 100 g kačkavalja
Foto: Shutterstock
Priprema:
Zagrejte ulje u šerpi. Ubacite sitno seckan crni luk, posoljen. Propržite, a onda dodajte mleveno meso. Dodajte kašičicu suvog začina i 50 grama obarenog pirinča. Sjedinite sve kašikom i pržite.
Potom izdubite sredinu tikvice. Izdubljenu sredinu tikvice napunite filom od mesa, stavite oko tri kašike. Tikvice stavite u pleh premazan puterom. Dodajte još malo putera ili margarina preko tikvice.
U posebnoj šerpi otopiti kockicu putera i malo ulja. Kada se zagrejalo dodajte dve kašike brašna. Pržite pa dodajte oko 200 mililitara mleka. Dodajte još mleka i suvi začin pa sjedinite i kuvajte. Time premažite tikvice i dodajte 100 grama narendanog kačkavalja.
Pecite na pola sata na 180 stepeni. Izvadite, pustite malo da se ohladi i služite. Uživajte!
Prijatno!