ŠEF KUHINJE KUVA ZA VAS: Proleće u tanjiru!
IZVOR: Jelena JOKANOVIĆ - 15.04.2018 | 13:06
Proleće je savršeno godišnje doba za početak novog načina ishrane, koji podrazumeva laganije obroke za razliku od zimskih, kaloričnih.
Nikada nije lakše spremiti ukusan ručak nego sada kada nam priroda nudi obilje ukusa. Zato uzmite što više raznovrsnog povrća, a od mesa izaberite ćuretinu, koja važi za najkvalitetnije i najzdravije meso, preporučuje Aleksandar Vesković, šef kuhinje "Kod dvoglavog orla", Terazije 34.
Predjelo
Srpski doručak
- goveđi i njeguški pršut
- kulen
- kajmak
- sir
- masline
- paradajz
- ajvar
Glavno jelo
Vlastelinska ćuretina
Foto: ST/N. PANČIĆ
Sastojci:
- 300 g ćurećeg mesa
- tikvice
- patlidžan
- pečurke
- paprika
- paradajz
- rukola
- parmezan
- sos od šljiva
Foto: ST/N. PANČIĆ
Priprema:
Meso preko noći ostaviti u pacu od maslinovog ulja, senfa, celera, lovorovog lista, šargarepe, bibera u zrnu, malo limuna. U isto vreme grilujte povrće i pecite meso na plotni tako da zadrži sočnost. Servira se tako što se prvo poređa povrće, prelije pesto sosom, pa preko ćuretina isečena na taljatu. Na meso se stavi rukola začinjena morskom solju i aćetom balsamikom i parmezan, pa se sve prelije sosom od suvih šljiva.
Sos od suvih šljiva:
Šećer se ušpinuje, doda se crno vino i suve šljive. Jelo je za dve osobe
Foto: ST/N. PANČIĆ
DESERT
Šumadijska pita
Napraviti trougliće od kora i umotajte suve šljive, ispeći u rerni, pa preliti sirupom od šećera i posuti orasima.
Foto: ST/N. PANČIĆ