KAKO DA SPREMITE PRŽENU HRANU, A DA OSTANE ZDRAVA!


IZVOR: Republika - 19.04.2018 | 03:14


I vrapci na grani verovatno već znaju da je pržena hrana najštetnija za ljudsko zdravlje. Ali, postoji rešenje!

Foto: pixabay.com

Uživajte u zdravom pomfritu

Razlog tome jeste stvaranje akrilamida, hemijskog jedinjenja koje prirodno nastaje tokom termičke obrade hrane koja sadrži skrob pri visokim temperaturama, što uključuje prženje, pečenje i industrijsku preradu.

Kada se stvori akrilamid, hrana poprima onu divnu smeđu boju, po kojoj smo navikli da ocenjujemo da li je jelo gotovo, čak se i ukus baš tada poboljšava.

Foto: pixabay.com

Ali, naučnici veruju da redovno unošenje akrilamida povećava rizik od razvoja raka, pa se savetuje potpuno izbacivanje pržene i prepečene hrane. Ipak, postoji jedan trik da i ovako spremljenu hranu očuvate značajno zdravijom!

Sve što treba da uradite jeste da prekinete termičku obradu u trenutku kada hrana dobije zlatno smeđu boju, i da izbegavate "reš" pečene namirnice.

Ipak, čak i tada, trudite se da konzumirate što više svežeg povrća umesto termički obrađenog, osim kada je u pitanju kuvanje.