UŽIVAJTE! Obavezno probajte ova ukusna jela sa spanaćem!
IZVOR: novosti.rs - 29.04.2018 | 03:14
Za ljubitelje ovog zdravog zelenog povrća predlažemo nekoliko recepata za pripremanje ukusnih obroka.
Potrebno je:
Za testo:
* 250 g brašna
* 120 g putera
* 1 žumance
* so
Za fil:
* 300 g spanaća
* glavica crnog luka
* 200 g sira
* 2 jajeta
* kisela pavlaka
* so, biber, vegeta, bosiljak
U posudu sipajte brašno i puter, so, žumance i malo vode. Zamesite testo, zavijte u foliju i ostavite da stoji pola sata u frižideru. Razvaljajte ga na veličinu okruglog kalupa, pa obložite kalup testom, izbockajte ga viljuškom i pecite 10 minuta. Na zagrejanom ulju dinstajte luk, dodajte seckani spanać, malo posolite i ostavite da se još dinsta. Iscedite višak tečnosti iz spanaća, pa dodajte začine. Kada se spanać ohladi, pomešajte ga sa dva umućena jajeta, sirom i pavlakom. Fil stavite preko ispečenog testa, pa stavite da se zajedno peče još pola sata na 180 stepeni.
ZDRAVA ČORBA
Potrebno je:
* 200 g spanaća
* 3 čena belog luka
* 3 kašike ulja
* kašika brašna
* čaša kisele pavlake
* žumance
* so, biber
Spanać isecite na rezance. Ulje zagrejte i dodajte brašno, a zatim beli luk, pa iseckani spanać. Nalijte 2 litra vode, i kuvajte na umerenoj temperaturi. Posle pola sata začinite po želji. Dodajte žumance i na kraju pavlaku. Dekorišite komadićima hleba.
Foto: pixabay.com
SALATA SA PILETINOM
Potrebno je:
* 300 g spanaća
* čen belog luka
* 2 pileća fileta
* 4 kašike maslinovog ulja
* 4 kašike maslaca
* 2 kuvana jajeta
* 2 kašike pesto sosa
* 2 kašike pavlake
Spanać očistite, operite, procedite i ispržite na ulju sa čenom belog luka. Meso začinite, pa ga u tiganju ispržite na maslacu. Jaja i meso isecite na sitne kockice. U činiji pomešajte sve sastojke, pa dodajte pavlaku i pesto sos. Servirajte posuto preprženim hlebom iseckanim na kockice.
BRZA PITA
Potrebno je:
* 500 g kora za pitu
* 3 jajeta
* čaša jogurta
* čaša ulja
* čaša gazirane vode
* čaša pšeničnog brašna
* prašak za pecivo
* 200 g sira
* 300 g spanaća
Umutite jaja sa jogurtom, dodajte ulje, gaziranu vodu, pšenično brašno i prašak za pecivo. Malo posolite prvi fil. Napravite drugi fil - isitnite sir, dodajte blanširan spanać i posolite. Uzmite jednu koru, premažite sa prvim filom, stavite preko drugu koru, pa premažite drugim filom i tako redom. Pitu pecite na 200 stepeni dok ne dobije zlatnožutu boju.
SENDVIČ SA JAJIMA
Potrebno je:
* 200 g spanaća
* 6 jaja
* 6 tost hleba
* 150 g sira za topljenje
* peršun
* so
Ispecite jaja na oko. Na svaki tost hleb stavite sir za topljenje, blanširan spanać i na kraju jaje na oko. Pospite sitno seckanim peršunom i stavite da se nakratko zapeče u rerni.
ZELENE TALjATELE
Potrebno je:
* 300 g taljatela
* 6 briketa smrznutog spanaća
* glavica crvenog luka
* čen belog luka
* maslinovo ulje
* 1 dl belog vina
* seckani peršun
* so, biber
Skuvajte i procedite taljatele. Crveni luk iseckajte na tračice, a beli izrendajte. Na maslinovom ulju izdinstajte crveni luk, a zatim dodajte beli. Prelijte belim vinom i ostavite da se kuva kratko, pa dodajte brikete spanaća i mešajte dok se spanać ne odledi. Dodajte so, biber i seckani peršun i kuvajte dok se sve ne sjedini. Ubacite testeninu u tiganj i promešajte.
Foto: pixabay.com
UKUSNA PICA
Potrebno je:
* 300 g brašna
* 1 dl mlake vode
* 20 g svežeg kvasca
* 2 kašičice maslinovog ulja
* 500 g spanaća
* 4 jajeta
* šolja kiselog mleka
* 30 g parmezana
* so, biber
Izmrvite kvasac, dodajte mlaku vodu, brašno, maslinovo ulje i so, pa umesite testo. Rastanjite ga, stavite u pleh da odstoji 15 minuta. Za to vreme skuvajte spanać u slanoj vodi, ocedite ga i iseckajte. Od spanaća, jaja, kiselog mleka i začina napravite nadev, pa rasporedite po površini testa. Izmrvite parmezan i stavite ga odozgo. Picu pecite oko 20 minuta.