UŽIVAJTE! Obavezno probajte ova ukusna jela sa spanaćem!


IZVOR: novosti.rs - 29.04.2018 | 03:14


Za ljubitelje ovog zdravog zelenog povrća predlažemo nekoliko recepata za pripremanje ukusnih obroka.

Foto: pixabay.com

Uživajte u spanaću do mile volje

KIŠ LOREN

Potrebno je:

Za testo:

* 250 g brašna

* 120 g putera

* 1 žumance

* so

Za fil:

* 300 g spanaća

* glavica crnog luka

* 200 g sira

* 2 jajeta

* kisela pavlaka

* so, biber, vegeta, bosiljak

U posudu sipajte brašno i puter, so, žumance i malo vode. Zamesite testo, zavijte u foliju i ostavite da stoji pola sata u frižideru. Razvaljajte ga na veličinu okruglog kalupa, pa obložite kalup testom, izbockajte ga viljuškom i pecite 10 minuta. Na zagrejanom ulju dinstajte luk, dodajte seckani spanać, malo posolite i ostavite da se još dinsta. Iscedite višak tečnosti iz spanaća, pa dodajte začine. Kada se spanać ohladi, pomešajte ga sa dva umućena jajeta, sirom i pavlakom. Fil stavite preko ispečenog testa, pa stavite da se zajedno peče još pola sata na 180 stepeni.

ZDRAVA ČORBA

Potrebno je:

* 200 g spanaća

* 3 čena belog luka

* 3 kašike ulja

* kašika brašna

* čaša kisele pavlake

* žumance

* so, biber

Spanać isecite na rezance. Ulje zagrejte i dodajte brašno, a zatim beli luk, pa iseckani spanać. Nalijte 2 litra vode, i kuvajte na umerenoj temperaturi. Posle pola sata začinite po želji. Dodajte žumance i na kraju pavlaku. Dekorišite komadićima hleba.

Foto: pixabay.com

SALATA SA PILETINOM

Potrebno je:

* 300 g spanaća

* čen belog luka

* 2 pileća fileta

* 4 kašike maslinovog ulja

* 4 kašike maslaca

* 2 kuvana jajeta

* 2 kašike pesto sosa

* 2 kašike pavlake

Spanać očistite, operite, procedite i ispržite na ulju sa čenom belog luka. Meso začinite, pa ga u tiganju ispržite na maslacu. Jaja i meso isecite na sitne kockice. U činiji pomešajte sve sastojke, pa dodajte pavlaku i pesto sos. Servirajte posuto preprženim hlebom iseckanim na kockice.

BRZA PITA

Potrebno je:

* 500 g kora za pitu

* 3 jajeta

* čaša jogurta

* čaša ulja

* čaša gazirane vode

* čaša pšeničnog brašna

* prašak za pecivo

* 200 g sira

* 300 g spanaća

Umutite jaja sa jogurtom, dodajte ulje, gaziranu vodu, pšenično brašno i prašak za pecivo. Malo posolite prvi fil. Napravite drugi fil - isitnite sir, dodajte blanširan spanać i posolite. Uzmite jednu koru, premažite sa prvim filom, stavite preko drugu koru, pa premažite drugim filom i tako redom. Pitu pecite na 200 stepeni dok ne dobije zlatnožutu boju.

SENDVIČ SA JAJIMA

Potrebno je:

* 200 g spanaća

* 6 jaja

* 6 tost hleba

* 150 g sira za topljenje

* peršun

* so

Ispecite jaja na oko. Na svaki tost hleb stavite sir za topljenje, blanširan spanać i na kraju jaje na oko. Pospite sitno seckanim peršunom i stavite da se nakratko zapeče u rerni.

ZELENE TALjATELE

Potrebno je:

* 300 g taljatela

* 6 briketa smrznutog spanaća

* glavica crvenog luka

* čen belog luka

* maslinovo ulje

* 1 dl belog vina

* seckani peršun

* so, biber

Skuvajte i procedite taljatele. Crveni luk iseckajte na tračice, a beli izrendajte. Na maslinovom ulju izdinstajte crveni luk, a zatim dodajte beli. Prelijte belim vinom i ostavite da se kuva kratko, pa dodajte brikete spanaća i mešajte dok se spanać ne odledi. Dodajte so, biber i seckani peršun i kuvajte dok se sve ne sjedini. Ubacite testeninu u tiganj i promešajte.

Foto: pixabay.com

UKUSNA PICA

Potrebno je:

* 300 g brašna

* 1 dl mlake vode

* 20 g svežeg kvasca

* 2 kašičice maslinovog ulja

* 500 g spanaća

* 4 jajeta

* šolja kiselog mleka

* 30 g parmezana

* so, biber

Izmrvite kvasac, dodajte mlaku vodu, brašno, maslinovo ulje i so, pa umesite testo. Rastanjite ga, stavite u pleh da odstoji 15 minuta. Za to vreme skuvajte spanać u slanoj vodi, ocedite ga i iseckajte. Od spanaća, jaja, kiselog mleka i začina napravite nadev, pa rasporedite po površini testa. Izmrvite parmezan i stavite ga odozgo. Picu pecite oko 20 minuta.