NISMO SVESNI ŠTA JEDEMO: Voće i povrće je prepuno hemije


IZVOR: Jelena JOKANOVIĆ - 09.07.2018 | 03:14


Jabuke, voće sa najviše pesticida, prskaju se više od 20 puta samo tokom proizvodnje, a tretiraju se i posle berbe kako bi što duže trajale.

Foto: pixabay.com

Jabuke su voće sa najviše pesticida

Nekada kraljica voća, danas leglo pesticida! Ne tako davno guljenje jabuke bilo je greh jer se u kori nalazi najviše vitamina. Poslednjih godina jabuka se nalazi na vrhu liste plodova sa najvećim zaostatkom pesticida i stručnjaci preporučuju obavezno ljušćenje jer, osim što se tokom proizvodnje prskaju više od 20 puta, i nakon berbe se tretiraju hemijskim preparatima kako bi što duže trajale.
Nije samo ovo voće ogrezlo u pesticidima već i većina drugog voća i povrća - jagode, breskve, nektarine, grožđe, krompir, spanać, celer, zelena salata, žitarice, pa i paprika, koja je pored jabuke važila za simbol zdravlja. Kao posledica toga pesticidi su prisutni i u mesu, mleku, jajima zbog toga što se životinje ovim plodovima hrane, sokovima, hlebu...

NI VODA NE POMAŽE

Najveća zabluda je što ne peremo citruse misleći da nema smisla prati ono što ćemo oguliti pre jela. Ipak, posle to isto voće diramo neopranim rukama kojima smo ljuštili koru. Zato je citruse potrebno prati na isti način kao i drugo voće, čak i detaljnije, naročito što je njihova kora sastojak mnogih recepata za kolače i domaćice ih zbog mirisa rado dodaju. Hemijski preparati kojima se tretira voće i povrće su veoma postojani i ne mogu se potpuno ukloniti ni temeljnim pranjem. Čak i proizvođači pesticida daju garanciju da voda neće isprati pesticide jer bi uzgajivači morali da ih prskaju posle svake kiše. A najveća koncentracija pesticida je oko peteljki, pa naročito obratite pažnju na te delove.

VEĆI RIZIK OD BOLESTI

Nažalost, pesticidi u hrani deluju dugoročno i na zdravlje ljudi. Dugotrajna izloženost organizma povećava rizik od obolevanja i povezuje se sa alergijama, šećernom bolešću, neurološkim oboljenjima poput Parkinsonove bolesti, Alchajmera, demencije, reproduktivnim bolestima, neoplodnošću. Na listi najtežih posledica nalaze se različite vrste karcinoma, i to mozga, bubrega, rak dojke, prostate, gušterače, jetre, pluća, maligni melanom, leukemija i limfom. Otprilike 75 odsto pesticida se može ukloniti detaljnim pranjem i određenim postupcima, a zbog preostalih 25 odsto preporučuje se da kupujete organsku hranu.

Lista "najprljavijeg voća i povrća" Svetske zdravstvene organizacije:

  • Jabuke
  • Breskve
  • Nektarine
  • Jagode
  • Grožđe
  • Celer
  • Spanać
  • Paprike babure
  • Krastavac
  • Čeri paradajz
  • Grašak
  • Krompir