DŽEM KOJI SE PRIPREMA EKSPRESNO! Peče se, a ne kuva i ne treba vam šećer!


IZVOR: superzena.b92.net, Republika - 03.09.2018 | 03:14


Ako želite da napravite fini pekmez od šljiva bez šećera birajte što zrelije šljive.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Pripremom u pećnici nećete morati neumorno da staojite kraj šporeta i neprestano da mešate pekmez što dodatno olakšava pripremu, piše Punkufer.hr. 

Od sastojaka će vam trebati samo šljive, a ako želite možete dodati cimet, karanfilić, čokoladu ili vanilu.

Foto: pixabay.com

Priprema:

1. Operite 4 kg šljiva, izvadite im koštice i sameljite ih u mašini za meso ili izmiksajte. 

2. Prebacite šljive u duboku posudu koju možete poklopiti ili prekriti folijom i pecite na 180°C. 

3. Pekmez promešajte svakih pola sata. Kad se količina smanji na polovinu pekmez je gotov. 

4. Ulijte ga u prethodno sterilisane staklene tegle.